ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS rekryterade på Arbetsförmedlingen i Malmö

JENNI KARLSSON · 15 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016
Bilderna har ingenting med händelserna att göra.

Bilderna har ingenting med händelserna att göra. Foto: TT


Jihadistgruppen IS har försökt att värva folk på arbetsförmedlingen i Malmö, uppger Sydsvenskan. Även på flera andra platser runt om i Malmö ska rekryteringen ha pågått.

klar

Artikellänk är kopierad

Till Arbetsförmedlingens etableringskontor i Malmö kommer människor som försöker ta första steget in på arbetsmarknaden i Sverige. Det var också där som personal upptäckte att en man helt ogenerat försökte rekrytera människor till att ansluta sig till terrorgruppen IS, skriver Sydsvenskan.

– Det fanns indikationer på att det förekom rekryteringsförsök till en terroristorganisation, bekräftar Per-Ola Persson, säkerhetschef vid Arbetsförmedlingen för Sydsvenskan.

►LÄS MER: Daesh eller IS – vad ska terroristerna kallas?

En man ska under hösten 2015 ha sökt kontakt med förmedlingens kunder och försökt bearbeta dem med IS-propaganda. Vid ett tillfälle ska en ung man med afrikanskt ursprung ha pressats hårt av den oblyge rekryteraren mitt bland handläggare och kunder. Något som många reagerat på.

– Det är en stor lokal och alltid mycket folk här. Vi vet inte alltid vilka alla är som rör sig i våra utrymmen. Vi utgår ifrån att det är arbetssökande, men det är svårt att avläsa vilka alla är, förklarar Liselotte Olsson-Kulevska, sektionschef på Arbetsförmedlingen integration, för Sydsvenskan.

Arbetsförmedlingens kontor har skickat övervakningsfilmer från tillfället till Säpo.

– Nu är vi väldigt vaksamma, säger Liselotte Olsson-Kulevska.

►LÄS MER: Ökat våld på Migrationsverket

Sydsvenskan har också källor på att rekryteringsförsöken har skett på fler allmänna platser. Och det är inte bara rekryteringar som pågår, även hot mot personer IS motsätter sig sägs förekomma.

– Jag mötte en av dem här vid Möllan, en kille med långt skägg. Han sa: "Inshallah vi ska döda alla kurder. Dig först", berättar en man med kurdiska rötter för Sydsvenskan.

– Han var Daesh. Men vi vågar inte säga deras namn högt. Vi kallar dem "dom smutsiga".

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro