ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS-rekryteraren Michael Skråmo gripen i Syrien – "Kan få långt fängelsestraff

Natalie Demirian · 5 Mar 2019
Uppdaterad 5 Mar 2019
Michael Skråmo.

Michael Skråmo.


IS-krigaren Michael Skråmo ska ha gripits i Syrien av kurdiska YPG-milisen, skriver SVT Nyheter. Michael Skråmo är norsk medborgare, men har bott i Sverige hela sitt liv. "Det föreligger grund till att väcka åtal mot honom, men då är det kanske bättre att Norge gör det", säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Skråmo från Göteborg är välkänd för att både ha uppmanat till terrorism och till rekrytering av terrorism. Han har också uppmanat till terrorattentat i Sverige.

Nu uppges han vara gripen.

Enligt SVT Nyheter greps han i området kring Baghouz i nordvästra Syrien, IS sista fungerande fäste som nu är i upplösning. Gripandet ska ha skett under måndagen och han ska vara vid liv.

– Det föreligger grund till att väcka åtal mot honom, men då är det kanske bättre att Norge gör det mot sin medborgare, och Norge har skarpare lagstiftning än Sverige. Om åtal väcks kan det ge ett långt fängelsestraff, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Metro.

Michael Skråmos fru dog nyligen och de har sju barn tillsammans.

– Man undrar vad som händer med barnen nu, de är under tio år gamla. Jag tycker att det finns goda skäl till att skicka en signal till YPG  så att barnen tas hand om, de är för små för att ta hand om sig själva.

Vad är det som har gjort att Michael Skråmo är en av de mest välkända IS-krigarna?

– Dels är han konvertit och han tog också med sig sina barn dit. Han lyfte ju även bidrag i Sverige medan han var i Syrien, vilket blev en story. Han har uppmanat till terrorism i videor och är en väldigt publik person därnere. Sedan har han ju boxats mot Jesper Söder, som är på andra sidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro