ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS tar på sig dådet i London – terrorhotnivån höjs till högsta nivå i Storbritannien

TT · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
Efter initial förvirring om vad som egentligen hänt bekräftade polisen senare att det var en improviserad sprängladdning som detonerat på tåget.

Efter initial förvirring om vad som egentligen hänt bekräftade polisen senare att det var en improviserad sprängladdning som detonerat på tåget. Foto: Frank Augstein/AP/TT


Minst 29 människor skadades då en sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn i London, mitt i morgonrusningen. En misstänkt person har identifierats med hjälp av övervakningsbilder, enligt Sky News — och terrorgruppen IS tar på sig dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ögonvittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem i tunnelbanevagnen, och svedde både hår och hud på flera passagerare. Tumult uppstod när människor försökte ta sig ut ur tåget.

– Folk fick skär- och skrubbsår i samband med att de flydde, berättade BBC:s reporter på plats vid stationen Parsons Green.

Enligt vittnen blev även flera personer nedtrampade i samband med tumultet. Hittills finns dock inga uppgifter om att någon av de 29 skadade fått allvarliga eller livshotande skador. Under fredagseftermiddagen hade åtta av dem kunnat skrivas ut från sjukhus.

Bilder publicerade i sociala medier visade en brinnande vit plasthink på golvet i ett tunnelbanetåg, med vad som ser ut som sladdar hängande ut ur den. Enligt BBC hade bomben en timer. Men den exploderade inte fullt ut vilket gjorde skadorna mindre omfattande.

Efter initial förvirring om vad som egentligen hänt bekräftade polisen senare att det var en improviserad sprängladdning som detonerat på tåget. Händelsen utreds som ett terrordåd.

Hundratals poliser är inblandade i utredningen, och underrättelsetjänsten MI5 är också inkopplad, enligt Mark Rowley, högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Ett intensivt utredningsarbete bedrivs för att försöka fastställa vem som ligger bakom händelsen. Enligt underrättelsekällor till Sky News har polisen identifierat en misstänkt via övervakningsbilder. Ingen har ännu gripits.

Tunnelbanelinjen district line kommer att vara avstängd mellan stationerna Earl’s Court och Wimbledon för resten av fredagen, enligt Londons transportmyndighet.

”Tankarna går till dem som skadats vid Parsons Green och till räddningstjänsterna som, återigen, reagerar snabbt och modigt på en misstänkt terrorincident”, säger premiärminister Theresa May i ett uttalande.

Terrorhotnivån höjs i Storbritannien har nu höjts från ”allvarlig” till den högsta nivån ”kritisk”. Att nivån höjs innebär att ytterligare en attack väntas vara akut förestående, skriver Reuters.  Enligt Theresa May kommer britterna nu att få vänja sig vid att se fler beväpnade poliser på allmänna platser, skriver Reuters.

Londons borgmästare Sadiq Khan manar samtidigt till lugn och säger att huvudstaden ”aldrig kommer att skrämmas eller besegras av terrorism”, enligt BBC.

USA:s president Donald Trump kallar på Twitter gärningsmännen bakom explosionen för ”loser-terrorister” som ”måste tas om hand på ett mycket tuffare sätt”.

”Det här är sjuka, galna människor som varit på polisens radar”, skriver Trump vidare.

Det är dock oklart om det stämmer att de ansvariga varit kända av polisen sedan tidigare, och Trumps twittrande har kritiserats av Theresa May själv.

Om explosionen bekräftas vara en terrorattack är det den femte på sex månader i Storbritannien. Serien av attacker inleddes i mars när en ensam gärningsman mejade ner fotgängare och knivhögg en polis utanför det brittiska parlamentet.

pil
Fakta: Terrorattacker i Storbritannien i år

19 juni: En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök.

3 juni: En skåpbil mejar ner fotgängare vid London Bridge, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv mot människor. De skjuts ihjäl av polis. Åtta människor dör och omkring 50 skadas. IS tar på sig ansvaret.

Maj: En självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester. 22 människor dör och 116 skadas. IS tar på sig attacken.

Mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som ”islamistrelaterad terrorism”.

Källa: AFP

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro