ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS tar på sig terrordådet i London – det här vet vi

Linnéa Borgert · 4 Jun 2017
Uppdaterad 5 Jun 2017
48 personer fick föras till sjukhus efter terrorattacken.

48 personer fick föras till sjukhus efter terrorattacken. Foto: Federica De Caria/AP


En skåpbil körde in i promenerande människor på London Bridge på lördagskvällen. Strax därefter attackerades flera personer med kniv vid Borough Market. Det här vet vi hittills om händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Polisen fick in larmet 22.08, lokal tid. Gärningsmännen körde först in en skåpbild bland gående på London Bridge, som går över floden Themsen. Därefter klev männen ut ur bilen och gick till attack med kniv mot personer som befann sig i Borough Market, ett område med mycket restauranger och uteserveringar som ligger strax söder om bron.

2. Sju personer har dödats i attacken, bekräftar polisen. 48 personer fördes till sjukhus med skador. Många behandlades för mindre skador på plats. 21 personer vårdas för livshotande skador, rapporterar Reuters, som hänvisar till brittiska hälsovårdsmyndigheter.

3. Polisen anlände till platsen 8 minuter efter att larmet kom in. När de kom fram sköt de tre misstänkta gärningsmän, som hade på sig falska sprängladdningar. Männen, som nu är identifierade, dog på plats.

4. Polisen utreder attacken som ett terrordåd.

5. UD har inga uppgifter om att svenskar finns bland de drabbade, rapporterar TT.

6. Det här är det tredje terrordådet i Storbritannien på kort tid. I mars körde en gärningsman på flera människor med en bil på Westminister bridge och gick därefter till attack med kniv. För mindre än två veckor sedan dog 22 personer efter att en bomb utlösts i samband med Ariana Grandes konsert. Theresa May säger att de tre dåden inte har någon direkt koppling, men att de har koppling till islamistiska extremister och att trenden är att gärningsmän inspireras av tidigare terrordåd.

7. Många politiker har uttalat sig om dådet. ”Djup sorg och stor ilska över de oskyldiga som förlorade sina liv i London i går kväll. Vi måste besegra terrorismen”, twittrar statsminister Stefan Löfven.

8. På torsdag är det parlamentsval i Storbritannien. De stora partierna har meddelat att de lägger kampanjerna åt sidan i dag. På en presskonferens på söndagsförmiddagen meddelade Theresa May att kampanjerna kommer att fortsätta i morgon och att valet kommer att genomföras som planerat. ”Våld får aldrig tillåtas föra den demokratiska processen”, säger hon.

9. I kväll kommer Ariana Grande att genomföra en välgörenhetskonsert i Manchester tillsammans med många andra stora artister. Nu hedrar hon offren i terrortacken i London på Twitter: ”Praying for London”, skriver hon följt av ett hjärta.

10. Under söndagen genomförde polisen en räd i Barking i östra London på flera olika adresser. Då greps tolv personer, men en man släpptes. På måndagsmorgonen slog polisen till mot ytterligare två adresser Newham och Barking och gjorde gripanden. Hur många är i nuläget oklart.

11. ”En grupp IS-krigare utförde gårdagens attack i London”, enligt ett uttalande som publicerats av terrorrörelsens eget propagandaorgan Amaq sent under söndagen. IS ska ha uppmanat sina anhängare att gå till attack med lastbilar, knivar och vapen, skriver TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro