ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS tvingas halvera löner – och rear ut gisslan

Evelina Pålsson · 18 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016
Extremistgruppens soldater har enligt uppgifter till AP fått sina löner sänkta eller helt indragna på grund av de ekonomiska problem som IS nu står inför.

Extremistgruppens soldater har enligt uppgifter till AP fått sina löner sänkta eller helt indragna på grund av de ekonomiska problem som IS nu står inför. Foto: TT Nyhetsbyrån


Pengabrist gör att anhängarnas tidigare förmåner ryker. Islamiska staten tvingas även att sälja fångar och sänka löner för att lösa underskottet.

klar

Artikellänk är kopierad

Islamiska staten, som tidigare skrutit om att införa en egen valuta, har nu svårt att hålla efter sina utgifter, uppger AP. Detta på grund av flygattacker och andra åtgärder som vidtagits mot IS och gjort att extremistgruppen förlorat miljoner sedan förra hösten.

IS som tidigare byggt upp anhängarnas lojalitet genom bra löner, smekmånads- och bebisbonusar har nu slutat att dela ut även de minsta förmånerna som gratis energidrycker och snickers. enligt AP.

► LÄS MER: Det här bör du veta om IS

Att tillgången på nödvändigheter krymper i stadskärnorna har lett till utbredd inflation enligt de som flytt och fortfarande lever under extremistgruppens styre.

I den irakiska staden Fallujah försöker IS få in pengar genom att sälja sina fångar. Fångarna reas ut för 500 dollar per person, vilket motsvarar omkring 4 400 kronor.

En invånare i Fallujah berättar att IS-soldater som tidigare tjänat 400 dollar i månaden nu inte får någon lön överhuvudtaget. Personen berättar även att soldaternas matranson skurits ner till två mål mat om dagen.

Invånare i Mosul straffas inte längre fysiskt utan bötfälls när de bryter mot IS strikta klädkoder. Invånare som AP kontaktat tror att det är en följd av IS finansiella problem och att extremistgruppen redan tagit allt av värde som invånarnas bilar och gods.

► LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

I den syriska staden Raqqa som är IS starkaste fäste har lönerna halverats sedan december, elen ransoneras och priserna på basvaror skenar iväg. En person som lämnat staden och nu bor i Beirut berättar för AP att syrier som lämnat landet skickar pengar för att hjälpa sina släktingar som är kvar att täcka de skyhöga kostnaderna för grönsaker och socker.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro