ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS utnyttjar barn i propagandasyfte

Linnea Carlén · 13 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Små barn posterandes med budskap från IS och framför den ikoniska svarta al-rāya-flaggan.
Små barn posterandes med budskap från IS och framför den ikoniska svarta al-rāya-flaggan.Foto: Twitter.com

​Sociala medier har visat sig vara ovärderliga för terroristorganisationen IS i syfte att sprida nå ut med deras budskap. På senare tid har bilder på barn skymtats mer frekvent på nätet – och de tycks ha blivit en större del av propagandan.

Terroristorganisationen IS härjningar i Irak och Syrien sprids med hjälp av olika digitala kanaler över nätet. Deras officiella propagandaorgan, al-Hayat Media, producerar högkvalitativt material på flera språk och har blivit en viktig del i deras mediestrategi. Enskilda sympatisörer och jihadister har även tagit till mediet.

– Det finns så många olika individer och kanaler, så hur det ser ut beror helt på vem du ser på. Det finns även en strid ström av individuella inlägg som läggs upp av IS-sympatisörer och krigare, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp till Metro.

Han menar att det finns två delar av det hela.

– Dels är det den paketerade budskapsapparaten och det professionellt skapade materialet som sanktioneras av IS och som längs ut från staden Dabiq till ett månadsbokslut och lista på attacker som de utfört.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att en ny video lagts upp av al-Hayat Media. Den föreställer en 10-årig pojke som skjuter ihjäl två personer som enligt terrororganisationen är ryska spioner. Enligt Aftonbladet kom den bara en dag efter att de släppt en annan video på ett barn. Det har ännu inte gått att fastställa videons äkthet.

Magnus Ranstorp menar att det inte är jättevanligt att använda barn, men att det händer.

– Det kom ut en film i förrgår om ett träningsläger med barn, i Irak tror jag att det var. Men jag har sett allt ifrån svartklädda 7-åringar med IS-flagga som håller upp en docka i håret som är klädd i den orangea dräkten, säger han och fortsätter:

– Att ha barnen som ögon och öron överallt i samhället är en tillgång. De använder också barnen i propagandasyfte. Det är många terrororganisationer som gör det. Hamas och de Tamilska tigrarna är två andra exempel. Andra icke-muslimska grupper har också gjort det.

På twitter går att finna IS-sympatiöser som lägger upp stillbilder på allt ifrån halshuggningsvideos, islamska teckningar och krigsbilder med bilder på barn – som poserar med vapen och framför IS ikoniska svarta flagga al-rāya.

Ranstorp menar att användandet av barn fungerar som en form av social kontroll.

– IS har ju ett projekt att bygga kalifatet och den Islamska Staten. Barn fungerar som en form av social kontroll och som informatörer. De har indoktrineringsläger och den nya generationen kan de påverka och de kan hjälpa dem att spionera, så det är litegran som ett stasisamhälle.

– De vill bygga det nya samhället och fostra en ny generation. Det är mycket effektivt. Du skapar lojalitetsband och underminerar samtidigt familj- och klanstrukturer.

Tror du att detta är något vi kommer se mer av framöver?

–Vi kommer att se detta. Det är ett viktigt inslag i IS själva kamp för att upprätta kalifatet, säger Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro