ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isabella Lövin (MP): Allianspartierna säljer ut sina principer

Sofia Clason · 8 Jul 2018
Uppdaterad 8 Jul 2018
"Bara för att vädret är galet, så måste inte politiken vara det", sa Lövin.

"Bara för att vädret är galet, så måste inte politiken vara det", sa Lövin. Foto: TT


Miljöpartiets Isabella Lövin började partiledartalet i Almedalen med att beskriva det varma sommarvädret. Därefter låg talets fokus på klimatet, svenskt jordbruk och växande populism.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag älskar sol, som svensk gör man ju det. De långa vintrarna gör att man älskar ljuset, ju mer desto bättre, inledde Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sitt tal.

Men den positiva tonen utbyttes. Lövin räknade upp värmerekorden i världen och hur den globala upphettningen påverkar samhället. Bland annat nämnde hon foderbristen i svenskt lantbruk, som resulterar i att lantbrukare tvingas slakta djur som inte kan matas.

– Bara för att vädret är galet, så måste inte politiken vara det, sa Lövin.

Vill se en skatt på importerat kött

Därefter pratade Isabella Lövin om svenska livsmedel. Miljöpartiet vill ha en strategi för en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Partiet vill också se en högre skatt på importerat kött.

Livsmedelsfrågan följdes av kritik mot oppositionens klimat- och miljöpolitik. Hon nämnde alliansen samtliga partier, som vill skära ner på klimatbudgeten och vill ta bort flygskatten. Hon tillade där att även Jimmy Åkessons Sverigedemokraterna vill göra det.

– Ska vi ha en regering som är passiv och pekar på andra?, kommenterade Lövin.

Kritiserade alliansens inställning till SD

Miljöpartiets språkrör tog också avstånd från Sverigedemokraterna och menade att det enda som förändrats de senaste åtta åren är alliansens inställning till SD.

– Steg för steg säljer allianspartierna ut sina gamla principer och flyttar gränsen, säger hon och fortsätter:

– Den högerextrema ideologin är precis lika inskränkt, lika våldsam, lika hatisk som den alltid har varit. Den kan klä sig vackert, tala med mjuk röst, men kärnan är densamma. För det finns ingen demokratisk rasism. Släpp inte in högerextremismen i värmen.

Talade om barnens framtid

Slutligen vädjade Lövin efter framtidstro och en syn på klimatet ur barnens perspektiv.

– I regeringens sammanträdesrum borde det alltid finnas en extra stol runt bordet. För att påminna om de generationer som ska leva efter oss. För att påminna om att vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro