ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isabelle läser till systemvetare – i en klass med 80 procent killar

Anna Thanner · 10 Nov 2016
Uppdaterad 15 Nov 2016
"Jag reflekterade inte över att det var en mansdominerad utbildning när jag sökte. Det slog mig först när jag fick antagningsbeskedet och började läsa på mer", säger Isabelle Granlund.

"Jag reflekterade inte över att det var en mansdominerad utbildning när jag sökte. Det slog mig först när jag fick antagningsbeskedet och började läsa på mer", säger Isabelle Granlund. Foto: Daniel Wallman


Hur är det att gå en utbildning som domineras av killar när man är tjej? Hur mycket märks en ojämn könsfördelning och vilka fördomar möts man av?

klar

Artikellänk är kopierad

Isabelle Granlund läser systemvetenskap vid Uppsala universitet. På utbildningen, som är en allmänbildande IT-utbildning, är fördelningen bland eleverna 80 procent killar och 20 procent tjejer. Det är en siffra som faktiskt är bättre än genomsnittet i landet – vilket är runt 15 procent kvinnor både på utbildningar och i branschen.  

- Jag reflekterade inte över att det var en mansdominerad utbildning när jag sökte. Det slog mig först när jag fick antagningsbeskedet och började läsa på mer. Jag minns att jag läste om att branschen behöver fler kvinnor vilket bara peppade mig, säger Isabelle Granlund. 

LÄS MER
Linnéa, 26, utvecklar tv-spel – "Jag är mer än bara kvinna"

Utbildningens ojämna könsfördelning märks inte nämnvärt. Hon menar att det dels beror på att tjejerna i högre grad närvarar på föreläsningarna, och dels på att många aktiverar sig i utbildningens föreningsliv. 

- Men det är tydligt att många killar har uppmuntrats till att lära sig om, och utvecklas inom, området teknik sedan de var små. Det gör att många killar har ett större försprång.

Isabelle Granlund tycker att lärarna har fört en diskussion kring den ojämna könsfördelningen på ett bra sätt och att det framförallt är utanför skolan hon möter fördomar. 

- Den största fördomen, som trots att det är år 2016 inte har släppt än, är att tjejer inte kan särskilt mycket om teknik och programmering. Jag måste bevisa min kompetens i mycket högre grad än killarna innan jag får samma förtroende, säger hon. 

Men det framtida yrkeslivet ser ljust ut för kvinnor i IT-branschen. Många företag riktar sig specifikt till kvinnor och flera har en tydlig kvoteringsplan. Förra året la även Digitaliseringskommissionen fram ett förslag till regeringen om att kvinnor som pluggar IT på universitet ska få sina studielån avskrivna – för att locka fler tjejer till utbildningarna. Isabelle instämmer.

- I möten med eventuellt framtida arbetsgivare ses det alltid som positivt att jag är en kvinnlig systemvetare. Det finns en medvetenhet kring att branschen är mansdominerad och det verkar finnas en vilja att förändra det, säger hon.

Isabelle avslutar med att ge ett råd till andra tjejer som funderar på att gå en mansdominerad utbildning och kanske tvekar inför det.

- Fokusera på vad du vill, vad du tycker är roligt och varför – och våga gå mot strömmen. 

LÄS MER
Här är yrkena du ska satsa på – och de som är körda
klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro