ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isak pluggar till sjuksköterska: Hoppas fler killar vill bli det

Anna Thanner · 18 Nov 2016
Uppdaterad 21 Nov 2016
I Isaks klass är det ungefär 60 tjejer och 20 killar – vilket är en ovanligt “jämn” könsfördelning jämfört med snittet i landet. 

I Isaks klass är det ungefär 60 tjejer och 20 killar – vilket är en ovanligt “jämn” könsfördelning jämfört med snittet i landet.  Foto: Privat


Av Sveriges sjuksköterskestudenter är bara 16 procent män, vilket är samma andel som det var för åtta år sedan. Allt fler män väntas söka sig till yrket men förändringen går långsamt.

klar

Artikellänk är kopierad

Isak Nygren studerar till sjuksköterska vid Umeå universitet. Yrket sjuksköterska har genom historien varit ett kvinnodominerat yrke och så är det fortfarande. I Isaks klass är det ungefär 60 tjejer och 20 killar – vilket är en ovanligt “jämn” könsfördelning jämfört med snittet i landet. 

Men att det är ont om killar på sjuksköterskeutbildningarna var inget som fick Isak att tveka. Snarare tvärtom. – Jag reflekterade över det. Det var svårt att undgå för det påpekades av nästan alla jag pratade med. Men jag fick bara positiva reaktioner och blev väldigt uppmuntrad i mitt val. Den allmänna uppfattningen är ju att det behövs fler killar i yrket.

LÄS MER
Därför behövs fler män i barnomsorgen

Den ojämna könsfördelningen, som även syns bland lärare och föreläsare, är inte något som påverkar utbildningen, menar Isak. Inte heller är det något som diskuteras i större utsträckning. – Däremot pratas det mycket om att det är ett lågstatusyrke, att det är stressiga arbetsförhållanden och låg lön. Det är ju – hemskt nog – en möjlig förlängning av att det alltid har varit ett yrke med en majoritet av kvinnor. Jag tror att sådana faktorer snarare kan vara anledningen till att färre killar söker sig till yrket än att det är fler kvinnor på utbildningarna, säger han. 

Isak tycker inte att han möts av särskilt mycket fördomar om, eller stereotypiska bilder av, sitt yrkesval. Han säger att det säkert finns de som tycker att det är en “tjejutbildning”, men han har inte kommit i kontakt med sådana värderingar.  – Det var antagligen mycket mer sådant förr. Samhället utvecklas ju och stereotyper av män och kvinnor luckras upp. Men kanske får tjejer som pluggar en mansdominerad utbildning stå ut med mer kommentarer?

LÄS MER
Ny lista: Här är yrkena du ska satsa på om du vill ha jobb

När Isak och hans klass har varit på praktik är arbetsgivare positivt inställda till att han är kille. Men eftersom det behövs fler sjuksköterskor i allmänhet tror han inte att han kommer att märka av några särskilda fördelar när det gäller att få jobb. – Om det hade varit en bransch där det är svårt att få jobb hade det nog märkts mer. Men jag hoppas verkligen att fler killar vill bli sjuksköterskor. Jag tror även att det – tyvärr – eventuellt skulle snabba på processen mot den höga status yrket borde ha. För så funkar ju samhället i dag.

– Bara sök, avslutar Isak, det är ett jätteroligt och viktigt jobb!

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro