ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ishalka och snöfall – SMHI klass 1-varnar på flera håll i landet

Filip Joelsson · 29 Nov 2018
Uppdaterad 29 Nov 2018
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka, hårda vindar och snöfall. Arkivbild.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka, hårda vindar och snöfall. Arkivbild. Foto: IBL


Det råder mycket halt väglag på flera håll i landet. På torsdagsmorgonen gick SMHI ut med en klass 1-varning för ishalka i stora delar av Svealand och Götaland. Samtidigt varnas det för hårda vindar i Jämtland och snöfall i Värmland. "Man bör vara försiktig", säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som ännu inte har bytt till vinterdäck på bilen gör kanske bäst i att lämna den hemma i dag.

På torsdagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för ishalka i Uppsala län, Stockholms län, Östergötlands län, Örebro län, Västmanlands län, Västra Götalands län, Hallands län, Jönköpings län, Kronobergs län och Skåne län.

– Det som händer i dag är att vi har ett nederbördsområde som faller som snö men som övergår i regn. När nederbörden faller på kalla vägar blir det ishalka, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Under förmiddagen drabbar ishalkan främst landets sydvästra delar, men under eftermiddagen och kvällen drabbar halkan även östra Svealand och Götaland.

I landets norra delar råder i skrivande stund inga varningar över halt väglag. Däremot är en klass 1-varning för ”mycket hårda vindar” utfärdad i Jämtlands län, som under torsdagen och fredagen kan få vindar på upp till 25 m/s.

I Värmlands län har en klass 1-varning utfärdats för snöfall, då 5-10 centimeter väntas under morgonen och förmiddagen.

– Varningarna är utfärdade eftersom det här är väderlekar som är svåra att bekämpa. Vi brukar inte gå ut med uppmaningar i hur man ska agera vid den här typen av väder, men jag tycker verkligen att man ska iaktta försiktighet, säger Charlotta Eriksson.

pil
Definition för klass 1-varning vid plötslig ishalka

”Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass”.

Definition för klass 1-varning snöfall:

”Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass”.

Källa: Källa: SMHI

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
fi[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro