ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ishinkstrenden boost för svensk hjärnforskning

Jenny Sköld · 22 Aug 2014
Uppdaterad 22 Aug 2014

Sedan kändisar som Oprah Winfrey och Bill Gates antagit ishinksutmaningen vill plötsligt alla hälla isvatten över sig och skänka pengar till ALS-forskningen. Nu har även svenska stödorganisationer märkt av effekterna av trenden. "Folk ringer och undrar hur de kan ge sitt stöd".

klar

Artikellänk är kopierad

Artisten Timbuktu antog utmaningen, och utmanade bland andra MP-språkröret Gustav Fridolin.
Artisten Timbuktu antog utmaningen, och utmanade bland andra MP-språkröret Gustav Fridolin.Foto: Skärmdump

Ishinksutmaningen som fått kändisar att hälla iskallt vatten över sig på sociala medier, har fått amerikanska insamlingsorganisationer att jubla.  Men även svenska insamlingsstiftelser kan se fram emot en rejäl boost när svenska artister, men även svenska storföretag och PR-byråer, medieföretag nu tävlar om vem som är först med att hoppa på den virala succén. 

– Vi har redan fått säkert tio samtal de senaste dagarna från anhöriga som undrat ur de kan stötta. Vad det ger i insamlingspengar är för tidigt att säga, men vi ser att det händer mycket nu, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare för Hjärnfonden, som samlar in pengar till hjärnsjukdomar som ALS.

►De antar utmaningen – men misslyckas rejält

Baseboll-spelaren Pete Frates, som själv är ALS-sjuk, och hans vän Corey Griffin, lär ha startat utmaningen redan i vintras. Men det är först de senaste dagarna som den virala succén blivit ett faktum. Bill Gates, Oprah Winfrey och George Bush är ett axplock av kända personer som antagit utmaningen och skänkt pengar till ALS-forskningen. 

►De häller isvatten över sig – för välgörenhet

Den som blivit utmanad har 24 timmar på sig att hälla isvattnet över sitt huvud. Den som utfört utmaningen ska donera tio dollar till organisationen och den som inte gjort det ska donera hundra dollar.

Gunilla Steinwall hoppas nu att ishinkstrenden kan ge en skjuts åt de svenska forskare som försöker lösa gåtan om ALS.

– Den är jättebra för oss. Det sätter ju fokus på den här mycket allvarliga sjukdomen som vi i dag inte har något botemedel för och vi vet inte heller hur den uppkommer. Forskningen är också väldigt resurskrävande. 

Även representanter från Ulla-Carin Lindqvists stiftelse har uppgett de sett en ökning av bidrag sedan kampanjen drog igång.

►Icebucketchallenge-grundaren död i olycka

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro