ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Island jagar utrotningshotade valar – nu jagar Anonymous Island

Joel Linde · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
Personer som säger sig representera hackernätverkat Anonymous tar på sig attackerna mot den isländska regeringen. Det sägs vara ett svar på landets valjakt.

Personer som säger sig representera hackernätverkat Anonymous tar på sig attackerna mot den isländska regeringen. Det sägs vara ett svar på landets valjakt. Foto: opseaworld opkillingbay/Youtube


Island är ett av få länder som trotsar de internationella bestämmelserna om ett förbud mot valjakt. Det fick hackernätverket Anonymous att stänga ned regeringens webbsidor.

klar

Artikellänk är kopierad

I förra veckan stängde fem av den isländska regeringens webbsidor ner. Kort därefter tog hackernätverket Anonymous på sig attacken, som de menar är en konsekvens av landets kritiserade valjak, enligt Reuters.

►LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

”Vi har hållit ögonen på Island ett bra tag, och de fortsätter att slakta ett utrotningshotat djur för kommersiell vinning. Nu är det dags att agera”, säger en maskerad person i en video som laddades upp på Youtube.

Island är medlem i den internationella valfångstkommisionen, IWC, som reglerar hur många valar som får tas upp. 1982 bestämde den att all kommersiell valjakt skulle pausas från säsongen 1985/86. Men i ett antal länder, däribland Japan, Norge och Island, förekommer valjakt ändå utifrån ländernas egna kvoter.

”Island har i det gömda trappat upp fisket av utrotningshotade valar. Vi är äcklade, det är dags att göra de här grymheterna kända”, fortsätter personen i videon.

►LÄS MER: Anonymous till IS: "Vi startar den största attacken någonsin mot er"

”Valar har ingen egen röst, så vi kommer att vara deras röst. Vi kommer inte sitta och se på när Island utrotar dessa arter.”

Island har länge kritiserats för sin valjakt, bland annat under 70-och 80-talet då bland annat Greenpeace försökte hindra dem från att döda valarna.

Island å sin sida menar att valarna har en negativ påverkan på deras ekonomi genom att äta upp stora fiskebestånd som de är beroende av för sin ekonomi. Sedan landets ekonomiska härdsmälta 2008 har valsafari vuxit i popularitet.

►LÄS MER: Nu har Anonymous attackerat IS – tusentals twitterkonton stängs ner

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro