ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isländsk moské skapar konflikt

Tina Sayed Nestius · 11 Jul 2013
Uppdaterad 11 Jul 2013

Island ska få sin första moské. Men redan ett år innan spaden sätts i jorden skapar den konflikt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP

Det är den förra borgmästaren av Reykjavík, Ólafur F. Magnússon, som i en debattartikel i isländska Morgunbla ði ð, hävdar att en moské kommer att hota den isländska kulturen och säkerheten , rapporterar The Reykjavík Grapevine .  

Det var i förra veckan som beslut fattades i kommunstyrelsen att godkänna planerna på moskén i stadsdelen Sogamýri i östra Reykjavík, efter att Islands muslimer fått vänta 13 år på att få tag på en plats att bygga den första moskén i Island.

Ólafur Magnússon skrev i debattartikeln att han oroades av det faktum att muslimer inte hade några svårigheter att finansiera projektet, eftersom de fick hjälp från muslimska organisationer utanför Island.

"Dessa organisationer vill kanske öka Islams inflytande i Island och andra länder", skriver han.

Magnussons förslag är att i stället bygga ett tempel till de nordiska asagudarna på platsen.

Islands första moskén kommer att ha en nio meter hög minaret, och byggas i enlighet med den muslimska församlingens och den isländska arkitektförbundets önskan. Förutom en stor bönehall kommer den 800 kvadratmeter stora byggnaden att ha ett gemenskapscentrum och ett bibliotek, rapporterar The Reykjavík Grapevine

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro