ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isländska kvinnor enas – för att befria brösten

Linnea Carlén · 28 Mar 2015
Uppdaterad 28 Mar 2015
Studenter, mammor och politker går nu samman och lägger upp bilder på sina nakna bröst. Detta för att stötta 17-årig som protesterar mot stigmat kring kvinnors bröst.

Studenter, mammor och politker går nu samman och lägger upp bilder på sina nakna bröst. Detta för att stötta 17-årig som protesterar mot stigmat kring kvinnors bröst. Foto: Skärmdump Twitter


Kvinnors bröst borde vara lika fria som männens. Det är budskapet i jämställdhetskampanjen #FreeTheNipple – som återigen väckts till liv efter den 17-åriga studenten Adda Smáradóttirs bröstbild.

klar

Artikellänk är kopierad

Stora, små, fasta, hängiga, pierade, ärrade eller med bristningar. Alla bröst är lika bra och kvinnor borde ha samma rätt som män att kasta av sig tröjan och visa brösten – utan att sexualiseras.  Det är budskapet med kampanjen och den internationell jämställdhetsrörelsen Free The Nipple, "Befria bröstvårtan", som startades i USA. Frågan varför män får visa brösten men inte kvinnor har åter aktualiserats efter att 17-åriga Adda  från Island på torsdagen lade ut en bild på sitt bröst på Twitter och ställde frågan: "Män drar av sig tröjan för att fira fotbollssegrar. Vad blir reaktionerna om jag gör likadant?".Smáradóttir

Hon tog dock bort sin bröstbild efter en taskig kommentar, skriver Buzzfeed. Men hon ångrade sig snabbt och lade sedan upp den på nytt igen.

"Det var svårt och jag var tvungen att ta bort bilden under några minuter, men det var tillräckligt för att starta en revolution", skrev hon i ett Facebookinlägg enligt The Independent.

En kvinna valde att visa de ärr hon fått efter att ha opererats för bröstcancer. Bilden har fått flera retweets och nära tvåtusen favoritmarkeringar.

Den isländska parlamentsledamoten Björt Ólafs­dót­tir, deltog även hon i kampanjen. "Den här är till för att ge bebisar mat. Känn på den, patriarkatet!", kommenterade hon bilden enligt Iceland magazine.

Till kvinnor runt om i världen har Adda  en uppmaning:Smáradóttir

"Om du vill befria bröstvårtan, befria den. Om du inte vill göra det, gör inte det. Det är ditt val och det är bara ditt."

Enligt sajten freethenipple.com är det olagligt att visa brösten i 35 amerikanska stater - och det inkluderar ammning. I vissa stater kan kvinnor dömas till fängelse efter att ha exponerat sina bröst.I december förra året släpptes filmen "Free The Nipple" som en del i kampen för kvinnor rätt till bara bröst. Här kan du se trailern till filmen:

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro