ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Isländska mjukispoliser världskändisar på Instagram

Tomas Lundin · 17 Nov 2014
Uppdaterad 17 Nov 2014

Foto: Lögreglan


klar

Artikellänk är kopierad

Leende lagmän och kvinnor som gör grimaser, poserar med clownnäsor och söta djur. Isländska polisers mjukisimage får uppmärksamhet långt utanför önationens gränser.

Polisen i Reykjavik har ett instagramkonto med över 100 000 följare – och det finns bara 300 000 islänningar. Hemligheten är att folk från hela världen kommer dit för att njuta av deras avslappnade förhållande till allmänheten.  

– Folk verkar ha snappat upp att polisen är väldigt vänlig och använder humor, säger Gunnar Rúnar Sveinbjörnsson, presstalesman på polisen i Reykjavik till metro.se.

Med bland de lägsta brottslighetstalen i världen är det inte så konstigt att polisen kan kosta på sig ett leende. Isländska polisen bär inte ens vapen med undantag av insatsstyrkor. ► LÄS MER: Polisen publicerade okänd privatbild på Facebook Sveinbjörnsson vill inte uttala sig om isländska poliser är snällare än poliser i andra länder, men bland de som fascinerats av den isländska framtoningen finns bland andra medier i Ryssland, ett land där polisens hårda nypor är beryktad.

Genomslaget för Reykjavik-polisens sociala medier-strategi har slagit alla förväntningar. Facebooksidan har över 65 000 likes – trots att den är helt på isländska och det bara bor 120 000 i staden.

– Vi gick ut på Facebook 2010, då hade vi ingen aning om hur det skulle gå, berättar Gunnar Rúnar Sveinbjörnsson.

På Island är det minst lika naturligt att skicka ett direktmeddelande på Twitter om du ser något misstänkt eller behöver ha svar på en fråga som att ringa. När polismyndigheten frågade islänningarna hur de oftast kontaktade polisen svarade 50 procent att de föredrog att använda sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro