ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ismannen snubblade mot sin död

Caroline Wetterborg · 8 Nov 2011
Uppdaterad 8 Nov 2011
Ismannen Ötzi dog troligen i ett fall när han klättrade i Alperna.

Ismannen Ötzi dog troligen i ett fall när han klättrade i Alperna. Foto: Scanpix


Tidernas äldsta mordoffer eller en klumpig bergsklättrare? Nya rön visar att ismannen Ötzi omkom i en klättringsolycka.

klar

Artikellänk är kopierad

Fram tills nu har man trott att den 5300 år gamla ismannen Ötzi mördades med en pil från en okänd baneman. Men ny forskning vid universitetet i Innsbruck avslöjar att Ötzi troligen omkom i ett fall, skriver Daily Mail.

Forskningsledaren Wolfgang Recheis sa att ”hans död kan ha orsakats av en bergsklättringolycka snarare än att han sköts med en pil, som vi tidigare trott. Pil skadan kan ha varit en gammal skada”.

Det har gått tjugo år sedan kroppen efter en förhistorisk man, nu döpt till Ötzi, påträffades av tyska turister i Alperna. På de isiga höjderna hade kroppen bevarats väl. Forskare har fastställt mannen Ötzi blev 46 år.

Arkeologerna har trott att ismannen, som bar på pilbåge, pilar och kopparyxa, var jägare eller krigare och att han fick sätta livet till när han stötte på en rivaliserande stam. Men de nya rönen pekar på att Ötzi snarare är världens äldsta drulle.            

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro