ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ison & Fille: Vi hade en dröm och den landade”

Valerie Kaspersen · 27 Maj 2019
Uppdaterad 27 Maj 2019
Ison & Fille är tillbaka.

Ison & Fille är tillbaka. Foto: Nicolina Knapp


Efter att ha varit tysta i fem år tar veteranerna, Ison och Fille, sig an den nya hiphopscenen. – Klimatet i Sverige är tuffare än när vi släppte våra första låtar, säger Ison Glasgow.

klar

Artikellänk är kopierad

Ison Glasgow och Felipe ”Fille” Leiva Wenger slog sig in på den svenska hiphopscenen i början av 2000-talet. Det är 15 år sedan de släppte sin debutskiva ”Vår sida av stan” och mycket har hunnit hända sedan dess.

– Hiphop är alltid i ett förändringsläge. Det är aldrig stillastående. När vi kom in där på slutvågen efter Petter, Ken och alla, då var det väldigt smalt och Stockholmsbaserat. Nu är det över hela Sverige. Alla når väldigt stora framgångar, säger Ison Glasgow.

”Livet är inte bara skit”

Men han har märkt en allt hårdare ton i genren.

– Klimatet i Sverige är tuffare än när vi släppte våra första låtar. Visst, områdena vi kom från är inte gulligull och hemskheter hände, men det var alltid så att personerna överlevde, säger Ison och fortsätter:

– Kidsen nu växer upp med att folk blir skjutna till höger och vänster och då blir det såklart så att de måste spegla det i sin musik. Det är en ärlig tolkning av situationen i Sverige, men jag kan också tycka att man ska väga upp det.

Att väga upp det mörka, hårda med något annat är vad Ison och Fille har gjort med den nya skivan ”Vackra liv” som släpptes i slutet av maj.

– Många gånger fokuserar man på de negativa bitarna och nu har vi tittat tillbaka på allt och insett att vi lyckats med våra drömmar. Folk uppskattar vår musik och kallar oss legender, då måste man visa att livet inte bara är skit.

En nödvändig paus

Det tog fem år mellan föregångaren ”Länge leve vi” och nya skivan. En lång tid att vara borta från musikscenen – men pausen var nödvändig.

– När man hållit på så länge i den här branschen så kan det bli så att man får tunnelseende. Man tänker bara på musik i stället för att tänka på saker som gör musiken bättre. Så under de här fem åren har vi levt livet, lyssnat på den nya musiken och artisterna och försökt komma fram till vart vi, Ison och Fille, ligger i musikvärlden just nu.

Levt livet är precis vad de gjort. Ison har släppt en bok och Fille är numera pappa till två barn. Men till slut kunde de inte hålla sig borta längre.

– Efter fem år börjar det krypa och klia i kroppen. Man vill tillbaka. Man saknar känslan av att leverera bra musik, stå på scen och träffa folk. Man ville inte att tiden skulle gå förbi oss för mycket. Fem år är i andras huvuden som 50 år. Vi var borta lite för länge.

Är fortfarande bästa vänner

Duon har känt varandra sedan tonåren. Fritidsgården har bytts ut mot familjelivet. De har vuxit upp och har separata liv nu, utanför musiken. Även om de kanske inte ses lika ofta, är vänskapen är starkare än någonsin.

– Det är så nice mellan mig och Fille. Det kan gå några månader och vi ser inte varandra, men när jag väl träffar honom så ger jag honom en genuin kram för jag bara känner ”fan, jag har saknat dig”. Det är samma med musiken. Jag har saknat att göra musik med honom.

Tilliten och respekten Ison och Fille har för varandra är grunden de bygger sin musik på. Så att efter fem år gå tillbaka till studion och börja jobba tillsammans igen var inte svårt.

– Vi hittade vänskapen och glöden till varför man satte igång det här över huvud taget. Det var skitkul att bara sitta i studion och prata och bolla fram idéer. När vi spelade in vår första skiva var vi relativt unga och hade ett visst sätt att se på livet nu är vi på väg till 40.

”Gått igenom några krig”

Skillnaden mellan då och nu är stor. När de satte foten i studion för första gången visste de inte riktigt vad som väntade, men de gick in med inställningen att bli bäst.

– Om man jämför med debuten så ville vi bara visa att vi skulle vinna, vi skiter i vad alla andra tycker, vi är bäst. Sen kickade verkligheten in, säger Ison och fortsätter:

– Skivan var bara hunger och drivkraft. Den här skivan har också det men det är annorlunda när man varit med i spelet, gått igenom några krig. Man vet exakt vad som behövs vad som behövs för att vinna slaget.

Under sina karriärer har Ison och Fille kammat hem två P3 guld och blivit nominerade till Grammis. All erfarenhet de samlat på sig har de använt för att skapa ”Vackra liv”.

– Jag tar inte med mig storheten av Ison och Fille, utan storheten av musiken och att vi hade en dröm och den landade.

pil
Fakta: Ison & Fille

Hiphopduon debuterade 2002 med skivan ”Vår sida av stan”.De har vunnit två P3 Guld och blivit nominerade till Grammis åtta gånger.Vid sidan av musikkarriären har Ison varit med i juryn till X factor, sommarparatat och släppt en egen bok.

Fille har, tillsammans med sin bror Pablo ”Sabo” Leiva Wenger, släppt musik under namnet ”Grillat och Grändy”.Skivan ”Vackra liv” släpptes 24 maj 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro