ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ison och Fille - underdogs som nått toppen

Tobias Berg · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Deras förra skiva prisades som bästa hiphop på P3 guld och de har gjort tv och radio för miljonpublik. Ison & Fille har nått toppen av svensk hiphop men frågar man de albumaktuella rapparna själva är de fortfarande underdogs.

klar

Artikellänk är kopierad

– Den känslan är ingenting man bara skakar av sig, det ligger kvar hos en, säger Felipe ”Fille” Leiva Wenger.

Han och kollegan Ison Glasgow har haft stora framgångar de senaste åren. Förra skivan blev grammisnominerad och vann hiphop kategorin i P3 Guld. Ison har varit domare i TV4s ”X Factor” och sommarpratat i P1. Fille har gjort tv och radio som karaktären ”Lilla Al-Fadji” och deras nya skiva hyllas av kritikerna. Känslan av att vara underdogs har de dock burit med sig sedan uppväxten i Stockholms förorter och genom sin karriär. En känsla som Ison tror varit livsviktig för dem.

– Den där underdogkänslan är något som ger bränsle och som föder en, något man behöver. Det är bara skönt att alltid hålla sig i uppförsbacke. För när man väl kommer till toppen då känns det som att det är där man kan bli lite bekväm och allting kan fallera, säger han.

I dag släpps deras nya skiva ”Länge leve vi”. Rent musikaliskt är skivan, som producerats av Mack Beats, tyngre och hårdare än föregångarna och där förra skivan blickade tillbaka på deras egna historier så tar den nya skivan ett bredare samhällsperspektiv. För både Ison och Fille har det varit viktigt att känna att man varit i förändring.

– Man vill inte bli nöjd och bekväm med det sättet man rappar på eller det sättet man sätter ihop låtar på. Man försöker tänka utanför ”the box”. Hur kan man förnya sig själv och chocka sig själv och de som lyssnar, säger Ison.

Ett sätt att tänka nytt var att ta in yngre förmågor. Låten ”New shit” gästas av de två 17-åriga rapparna Nebay Meles och Rosh.

– De gav oss en annan energi eftersom de är unga och hungriga, säger Fille.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro