ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israel attackerar under palestinskt kaos

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det spända läget kännetecknas av upprepade incidenter, som då ett maskerat gäng natten till tisdagen vandaliserade en parlamentsledamots kontor och stack det i brand. Ledamoten företräder Hamas och förövarna antas komma från Fatah-rörelsen.

Det räcker med att en hög Fatah- eller Hamasledare dödas för att totalt kaos ska utbryta, anser den Brysselbaserade tankesmedjan International Crisis Group (ICG). Palestinierna trängs av dels ekonomisk kris till följd av att utländskt bistånd har strypts, dels den allt blodigare maktkampen mellan de politiska rörelserna al-Fatah och Hamas. Barn dödade Två raketer träffade en bil som tre medlemmar av Islamiska jihad färdades i på kustvägen norr om staden Gaza. Två män i 20-årsåldern dödades och den tredje skadades. Nio civila, bland dem en pappa och hans två söner, fyra och åtta år, dödades när en tredje raket slog ned i ett publikhav vid en utescen. Ett 40-tal människor skadades.

Armén bekräftade att den hade angripit ett fordon vilket transporterade folk som skulle avfyra raketer mot Israel. Enligt armén hade 38 hemmagjorda raketer skjutits från Gaza mot Israel det senaste dygnet och över 100 sedan i fredags. Raketerna har dock kort räckvidd och åstadkommer sällan större skador. FN-ingripande-Vad Israel håller på med är statsterrorism, sade president Abbas upprört. Han har bett FN att ingripa "för att få ett slut på den israeliska aggressionen och upptrappningen". Israelisk militär utför ofta räder i Gazaremsan mot militanta palestinier som brukar skjuta sina raketer mot Israel från områdets nordliga del.

Armén har inte tagit på sig explosionen på en badstrand i Gazaremsan förra veckoslutet då sju civila palestinier, de flesta medlemmar av samma familj, dödades. Den israeliska militären har i stället antytt att explosionen troligen utlöstes av en landmina utplacerad av palestinier. Splittring oroar Palestiniernas regeringsparti Hamas är en svuren fiende till Israel och har reagerat skarpt emot Abbas beslut att utlysa en folkomröstning till den 26 juli, där man i praktiken även tar ställning till Israels existens.

Även statsminister Göran Persson är bekymrad över att presidenten utlyser folkomröstning samtidigt som regeringen sätter sig emot den: -Det är en oerhört farlig situation som inte får underskattas, sade Persson i riksdagens EU-nämnd. Han underströk att utvecklingen har visat att en förhandlingslösning på konflikten i Mellanöstern förutsätter en enda stark palestinsk part. Också Ryssland manade på tisdagen palestinierna att bilägga sina interna strider, följa lagen och samlas kring tanken på skapandet av en oberoende palestinsk stat.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro