ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israel bygger ny bosättning på Västbanken

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Departementet har godkänt att 30 hem byggs precis som den tidigare försvarsministern Shaul Mofaz lovade, sade en talesman. Det är första gången sedan 1992 som en bosättning får officiellt godkännande, konstaterar fredsrörelsen Peace Now. Men många har tillkommit under den tiden utan godkännande.

År 2005 avvecklade Israel alla 21 judiska bosättningar i Gazaområdet och drog bort den bofasta befolkningen därifrån.

Av de 1 700 bosättarfamiljer som evakuerades då har hittills bara 42 slagit sig ned på Västbanken, konstaterar bosättarrörelsens ledning Yesharådet. Övriga har valt att bo i södra Israel.

Den nya bosättningen får namnet Maskiot och placeras i Jordandalen på en plats som till nyligen var en arméförläggning för ortodoxa soldater.

Palestiniernas företrädare fördömde den nya bosättningen och sade att den strider mot många tidigare uttalanden från Israel och även mot andan i mötet mellan premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmud Abbas i förra veckan, då båda sade att de inte ska genomföra ensidiga handlingar utan att meddela den andra sidan. -Detta är en verklig skandal, så mycket mer som beslutet togs av försvarsminister Amir Peretz, sade chefen för Peace Now och syftade på att Arbetarpartiets ledare Peretz själv tidigare var aktivist inom Peace Now. Enligt folkrätten är alla bosättningar på ockuperad mark illegala. För närvarande bor 260 042 judar i de 121 officiella bosättningarna på Västbanken. Dessutom finns ett hundratal oregistrerade så kallade utposter.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro