ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israel förbereder Gazaoffensiv efter bortförd soldat

Stockholm TT · 26 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var i Gaza den 19-årige stridsvagnsskytten Gilad Shalit, som tros vara skadad men vid liv, befinner sig och vilken grupp som håller honom var fortfarande oklart på måndagen.

Förhandlingar pågår dock i det fördolda, och en egyptisk delegation har kontakt med gärningsmännen via en tredje part. Även Frankrike har engagerat sig i fallet, eftersom Shalit även har franskt medborgarskap.

Israels underrättelsetjänst uppger att soldaten hålls av palestinska regeringspartiet Hamas väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, som tillsammans med Folkets motståndskommittéer och en tredje grupp utförde tunnelräden mot en israelisk postering strax utanför Gazaremsan i söndags. Motkrav Utan att direkt medge att de håller Shalit krävde dessa tre grupper på måndagen att alla palestinska kvinnor och barn under 18 år i israeliska fängelser ska friges i utbyte mot information om soldaten.

Israels regering avvisar dock all byteshandel och kräver att Shalit inom något dygn ska friges. Annars hotar enligt premiärminister Ehud Olmert en "en lång och omfattande militär insats" i Gaza, som Israel lämnade i höstas efter 38 års ockupation.

Gisslandramat river upp starka känslor i Israel, där många ser militären som nationens räddare i de många krig som den unga staten har utkämpat. Flera civila har kidnappats av militanta palestinier de senaste åren, men inte sedan 1994 har en soldat bortförts.

För den palestinska ledningen - både president Mahmud Abbas och den terrorstämplade Hamasregeringens premiärminister Ismail Haniya - är tillfångatagandet av Shalit en ovälkommen het potatis. Splittring Många palestinier hade visserligen efterlyst ett svar på den senaste tidens israeliska flygangrepp och artilleribeskjutning mot Gazaremsan, men Haniya riskerar nu både att se Gaza invaderat av Israels militär och kanske att själv bli måltavla för riktade flygattacker.

Enligt uppgifter i israelisk press råder nu splittring mellan Hamas politiska ledning i Gaza och den väpnade grenen, som anses ha Khalid Mishal - Hamas högste ledare i exil i Syrien - på sin sida.

Om Haniya spelar sina kort rätt och krisen får en fredlig lösning kan hans ställning stärkas rejält, åtminstone i omvärlden. Men att bara överlämna Shalit till Israel utan något i utbyte lär knappast den palestinska opinionen tillåta. De drygt 9 000 palestinierna i Israels fängelser ses som krigsfångar, och deras öde är en laddad fråga.

För president Abbas är krisen ännu en uppvisning i maktlöshet. Han begär dock att Shalit ska friges och har beordrat polisen i Gaza att leta efter israelen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro