ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israel påbörjar markoffensiv

TT · 17 Jul 2014
Uppdaterad 17 Jul 2014
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: TT


Israel gör verklighet av sitt hot och inleder en markoffensiv. Premiärminister Benjamin Netanyahu har gett order om att trupperna ska gå in i Gaza.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots omvärldens varningar kommer operationen att inledas under torsdagskvällen i syfte att slå mot de "terrortunnlar" som går mellan Gaza och Israel.

"Efter tio dagar av Hamas-attacker från land, hav och luft, och efter upprepade förkastanden av erbjudanden om att de-eskalera situationen, har israeliska militären (IDF) inlett en markoperation i Gazaremsan" sade armén i ett uttalande, skriver AFP.

Samtidigt rapporteras om att sjukhuset al-Wafa i Gaza är under tung artilleribeskjutning.

Den svenske aktivisten Fred Ekblad befinner sig just nu strax söder om staden Beit Lahiya. Enligt honom har området utsatts för intensiva raketattacker under dagen.

– Hela huset gungar kontinuerligt, säger han till TT.

Han är på plats för att agera som mänsklig sköld på sjukhuset al-Wafa men är just nu ledig från sitt uppdrag.

– Jag ringde till sjukhuset och talade med Valeria Cortes som har passet där nu. Hon bara skrek att de var under attack flera gånger, säger han.

Ingen vapenvila

Exakt på klockslaget, 14:00 svensk tid, på torsdagen slog den första palestinska raketen ned i den israeliska hamnstaden Ashkelon, inte ens en minut efter att det fem timmar långa eldupphöret löpt ut mellan Israel och Hamas. Det uppgav Israels militär i ett uttalande. Kort därefter bombade israeliskt stridsflyg ett område i norra Gaza.

Jihad Rostom, 26, arbetar som journalist i Gaza stad. Hon säger över telefon till TT att hon och många invånare i Gaza inte vill ha en vapenvila utan garantier om förbättrade levnadsvillkor: som en utökad havsgräns för fiskare, att bönder får återvända till sin mark i den israeliska buffertzonen, att palestinier som Israel gripit på nytt under de senaste månaderna släpps, och att Gaza får tillåtelse att öppna flygplatsen igen — eller åtminstone en hamn.

Raketer i skola

- Jag tror att alla i Gaza väntar på att förhandlingarna om eldupphöret ska ta slut, för att se vilka villkor de kommit överens om, och därefter kanske fira eldupphöret, säger Rostom.

Torsdagens dödsoffer inräknade har Israels militäroperation hittills krävt minst 240 dödsoffer, enligt räddningstjänsten i Gaza. En israel har dödats av palestinska raketer. FN-organet Ocha skriver i en rapport att fler än 1 500 människor har skadats, att fler än 1 600 bostäder förstörts och att 900 000 människor saknar tillgång till rinnande vatten på grund av bombningarna.

FN uppgav tidigare på torsdagen att de hittat och därefter flyttat omkring 20 raketer som låg gömda i en tom skola på Gazaremsan — och att det innebär ett "uppenbart brott" mot internationell rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro