ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israel vill ha buffertzon i södra Libanon

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Israeliskt stridsflyg återupptog sitt bombardemang av södra Beirut på eftermiddagen, efter ett dygnslångt uppehåll som sammanföll med USA:s utrikesminister Condoleezza Rices besök i staden. I södra Libanon rapporterades en hel familj på sju personer ha utplånats av en bombräd.

Hizbollahgerillan fortsatte sina raketangrepp mot Israel och dödade en 15-årig flicka i en arabisk by i Galiléen. Totalt har 411 människor i Libanon och 42 israeler dödats i kriget. -Israel är fast beslutet att fortsätta kampen mot Hizbollah, sade landets premiärminister Ehud Olmert på en gemensam presskonferens med Rice i Jerusalem, och sänkte därmed hoppet om en snar vapenvila. "Nytt Mellanöstern" Han lovade dock att hjälpsändningar med flyg ska släppas in i Libanon, som nästan helt har avskurits från omvärlden av Israel efter Hizbollahs attack över gränsen som utlöste kriget för två veckor sedan.

Rice sade att det är dags för "ett nytt Mellanöstern" och upprepade att ett omedelbart eldupphör bara skulle fördröja en långsiktig lösning på konflikten. -En hållbar lösning är en som stärker fredens och demokratins krafter i regionen, sade hon. Rice besökte även palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah, där han vädjade om israeliskt eldupphör även i Gazaremsan. Israels södra offensiv har pågått i nästan fyra veckor och dödat över 110 palestinier som svar på palestinsk raketbeskjutning och bortförandet av en soldat.

Gaza har dock helt hamnat i skuggan av den ännu allvarligare krisen i norr. Israels militär sade sig ha tagit kontrollen över delar av Bint Jbail, en stad fyra kilometer in i Libanon och som beskrivs som ett starkt Hizbollahfäste.

Häftiga strider fortsatte att rasa i området, och armén sade sig ha dödat uppåt 30 Hizbollahkrigare det senaste dygnet. Siffran bekräftades inte av Hizbollah. Buffertzon Israels försvarsminister Amir Peretz sade att militären tänker upprätta en "säkerhetszon" inne i Libanon tills den planerade utländska fredsstyrkan anländer. Zonen antas bli cirka fem kilometer djup, men det är oklart om den ska upprätthållas av markförband eller flyg och artilleri. Israel vill dock inte ha en repris på sin långa och blodiga ockupation av södra Libanon. -Vi har inget annat val. Vi måste skapa en säkerhetsremsa för att skydda våra styrkor tills internationella styrkor anländer, sade Peretz. Israel bedömer att den internationella styrkan bör bestå av 10 000- 20 000 man som kan sättas in två veckor efter att västmakterna beslutar om saken.

Många frågetecken kvarstår dock kring styrkan, som bland annat Sverige har sagt sig vara redo att bidra till. Frågor om vem som ska leda den samt vilket mandat den ska ha blir centrala under den konferens om Libanonkrisen som hålls i Rom på onsdagen.

Condoleezza Rice och Libanons premiärminister Fuad Siniora deltar, samt företrädare för FN och arabländer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro