ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Israelsoldater höll flicka som sköld

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningens uppgifter kommer från den israeliska människorättsgruppen B'Tselem som rapporterade om händelserna på torsdagen.

Flickan, Jihan Daadush, togs av soldaterna i staden Nablus förra veckan.

Den israeliska krigsmakten har enligt Haaretz sagt att den ska undersöka uppgifterna från människorättsgruppen, som granskar vad Israel gör på de ockuperade palestinska områdena. Israelisk lag förbjuder krigsmakten att använda mänskliga sköldar.

Jihan berättade för B'Tselem att soldaterna gick in i hennes familjs hem, rapporterar organisationen. De frågade ut henne och hennes familj om några män som skulle ha skjutit på israelerna.

Soldaterna hotade med att gripa henne om hon inte ledde dem till ett hus i närheten, berättade flickan. -En soldat gav order om att gå mot huset. Tre soldater gick bakom mig. -När vi kom fram fanns där en massa soldater. Soldaterna beordrade mig att gå in i huset och jag gick in. Efter undersökningen av byggnaden följde soldaterna med Jihan hem. Det framgår dock inte om soldaterna fann några beväpnade palestinier i huset, skriver Haaretz. -En av soldaterna sade "tack, men berätta inte för någon", sade Jihan. -Jag var rädd att de skulle döda mig eller kasta mig i fängelse. Jag är fortfarande rädd att soldaterna ska invadera staden igen och föra bort mig. B'Tsalem rapporterar också om en 15-årig palestinsk pojke och en vuxen man som israelerna använt på liknande sätt som Jihan Daadush vid en fem dagar lång raid i Nablus. Israels krigsmakt avbröt aktionen den 1 mars. Under intrången Nablus sköt soldaterna ihjäl en man, som övervakat dem från ett tak, och elva misstänkta militanta togs till fånga, skriver Haaretz.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro