ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-branschen är fortfarande omogen

metro · 17 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Charlie Hansson – vd Chas Visual Management

klar

Artikellänk är kopierad

IT-projekt – projektledarnas mardröm! Hur många gånger vaknar inte en IT-projektledare svettig om natten skrikandes ett ärendenummer på den bristfälliga kravspecifikationen?Det har nu gått ett par år sedan IT-bubblan och IT-marknaden börjar anses som mer mogen industri – men är den verkligen det? Hur många IT-utvecklingsprojekt utförs egentligen på rätt tidsbudget?  För några få år sedan gjordes undersökningar för att jämföra finansbranschen med IT-branschen. Kundnöjdhetsindexet visade då att det finansföretag som hade lägst index hade fortfarande högre index än det företag som hade högst index inom IT-branschen. Det har blivit bättre men det är fortfarande långt kvar.

Många har säkert hört om begreppet att ta systemutvecklarens tidsuppskattning och multiplicera med pi (3,14). I mitt konsultbolag kämpade vi under flera år med att få ned avvikelsen till under 10 procent av projekttiden. Då kom vi bland annat fram till att de flesta större systemutvecklingsprojekten, där kvalitet hade högsta prioritet, hade följande tidsuppdelning (grovt förenklat): projektledning (10 procent), dokumenthantering (10 procent), integration/test och buggfixning (40 procent) och till sist nyutveckling (40 procent). Det betyder nästan att vi statistiskt påvisat att en multiplikation av utvecklingstiden med pi överensstämmer ganska bra med verkligheten. Men vad vill jag säga med detta – jo, frågan är om IT-företag kan ses som en mogen industri när det fortfarande är så mycket avvikelser? Inom till exempel bilindustrin så skulle en avvikelse på 10-20 procent vara helt oacceptabelt! Men problemet är svårt – IT-systemutvecklarna har väldigt svårt att förankra hos beställaren att utveckling består av mer än att bara programmering, och beställarna har ingen förståelse för vad en ”liten” förändring innebär i förkastade timmar. Beställarna måste nästan vara ingenjörer för att förstå att de behöver ge mer tidsbudget och utvecklarna måste nästan vara säljare för att förankra tiden med beställarna. Det är ett komplext problem men det är dags nu att vi alla inom IT-branschen satsar hårt på att göra branschen mogen. Eller som en IT-projektledare skulle säga: ”det måste bli gjort – gärna så fort som möjligt!”

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro