ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-branschen struntar i tjejerna

metro · 27 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Germán Bender-Pulido

klar

Artikellänk är kopierad

Varför pluggar så få tjejer på IT-utbild­ningarna? Företagen skriker efter arbetskraft, IT-branschen utvecklas som aldrig förr och erbjuder massor av spännande jobb med stora möjligheter till utveckling och variation. Ändå har andelen kvinnliga IT-studenter minskat kraftigt de senaste sex åren – från en redan låg nivå.

Min tidning, Studentliv, kunde i höstas visa att andelen lärosäten som hade minst 30 procent kvinnliga IT-studenter minskat från 73 procent år 2000 till drygt 11 procent 2006. På KTH fanns det 2006 bara tre tjejer bland de 140 civilingenjörsstudenterna i datateknik!

Och branschen är inte bättre än lärosätena. Rekryteringsföretaget Hudson genomförde förra året en undersökning bland 152 ledande personer på de största svenska IT-företag­en. Det visade sig att endast två av tio anställda som arbetar med IT är kvinnor. På åtta av tio tillfrågade IT-företag jobbar de kvinnliga anställda främst med ekonomi eller admini­stration. Ändå arbetar bara vart tionde företag aktivt med att utjämna könsför­delningen, enligt undersökningen.

I ett modernt samhälle är högskolornas och företagens nonchalans för tjejerna inte bara skamlig – den är direkt skadlig. IT är inte längre en högspecialiserad nisch för nördiga killar som sysslat med datorer i hela sitt liv. I dag genomsyras hela samhället av informationsteknologi och i framtiden blir IT ännu viktigare. Det finns ett rent demokratiskt värde i att kvinnor inte utesluts ur en av samhällets mest centrala sektorer.

Dessutom finns det naturligtvis ett krasst ekonomisk värde i att fler kvinnor söker IT-utbildningar, eftersom det leder till bättre anpassade och mer användarvänliga IT-produkter och tjänster. Ett större urval av sökande höjer dessutom kvaliteten på hela yrkeskåren – man får helt enkelt duktigare studenter om det finns fler att välja på.

Det får vara nog med halvhjärtade åtgärder för att locka tjejer till IT-utbildningar. Med den brist på arbetskraft som många IT-företag varnar för i dag är det oerhört viktigt att öka antalet studenter på IT-utbildningarna, och om en ökning ska ske någonstans är det bland tjejerna.

Det är viktigt för näringslivet, för kvaliteten på IT-utbildningarna och för samhället i stort. Skolorna och företagen måste ta sitt ansvar, och det måste ske nu!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro