ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-chefen fick avslag efter försäkringsmiss: “Känns som ett dödsstraff

Gustaf Larsson · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
"Det känns ett dödsstraff", säger den 50-åriga mannen som fick avslag på grund av en försäkringsmiss.

"Det känns ett dödsstraff", säger den 50-åriga mannen som fick avslag på grund av en försäkringsmiss. Foto: TT


Sedan 2012 har en iransk IT-chef bott och jobbat som programmerare i Sverige. Förra året fick han veta att han under tio månader 2014 varit oförsäkrad och nu skulle utvisas. "Jag kommer bli galen", säger mannen.

klar

Artikellänk är kopierad

En 50-årig programmerare, som inte vill medverka med sitt namn, kom till Sverige från Iran 2012. Där var han IT-chef på en storbank, men tog beslutet att lämna landet med sin fru och deras två söner när en svensk arbetsgivare hade ansökt – och fått – ett arbetstillstånd till honom.

Trots att han var ansluten till ett fackförbund med kollektivavtal stod han under 2014 ovetandes utan den försäkring som arbetsgivaren hade som ansvar att teckna. Det fick han veta först när hans ansökan om ett permanent uppehållstillstånd ej beviljades under 2017.

– Jag tror att det är ovanligt att en arbetstagare varje månad går till arbetsgivaren och frågar om de har betalat ens försäkringar. Det gjorde inte jag, så jag hade ingen aning om att jag inte var försäkrad, säger han.

81 procent lider av hälsoproblem

I en ny undersökning av stiftelsen Diversify med Work Permit Holders Association, där 571 personer som antingen riskerar eller har fått beslut om utvisning, har 41 procent avvisats arbetstillstånd på grund av att deras svenska arbetsgivare inte har försäkrat dem.

Undersökningen visar även att 81 procent av de svarande har fått hälsoproblem kopplade till utvisningsbeskedet. Bland annat vittnar människor om hur de drabbats av depressioner, panikångestattacker och självmordstankar.

”Jag har varit sjuk i en månad för att jag riskerar att bli utvisad till mitt hemland”, säger en person i studien.

För mannen som Metro varit i kontakt med kom beskedet om att hans arbetstillstånd blivit indraget som en chock.

– Jag hade inte förväntat mig det efter nästan fem år där jag har jobbat, betalat skatt och gjort mitt bästa i de saker som var under min kontroll. Hade jag fått veta redan 2014 att jag inte hade någon försäkring hade jag kunnat fixa det då, men vi fick reda på detta först 2017 och då var det kört.

quotation startJag kommer att bli galen, på riktigt galenquotation end

I dag är hans beslut om utvisning avbrutet medan familjen väntar på ett besked om asyl i Sverige. En ny tid av – vad han tror lång – väntan har inletts.

– Det känns som att vänta på ett dödsstraff. Det är en lång process som vi måste börja om med från början. Det är katastrof, en total katastrof.

Hur ser du på framtiden?

– På riktigt har jag ingen aning. För mina barn som har bott här hela sina tonår finns inte alternativet att vi ska behöva åka tillbaka till Iran. Man pratar alltid om mänskliga rättigheter, men jag fattar inte det här systemet. Jag kommer att bli galen, på riktigt galen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro