ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-experten: Sluta gör tester” på Facebook – du säljer ut dina vänner

Karolina Skoglund · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket IQ har du? Vem ska du flytta ihop med? Och framför allt – vem i ”Orange is the new black” är du? Testerna på Facebook är både många och vanliga. De dolda avsikterna från avsändarna likaså. 

Vill du veta vilken hundtyp du är, vilken typ av dotter du är eller om du kommer att bli över 100 år gammal? Inga problem. I utbyte ingår du ett juridiskt bindande avtal med ett tyskt företag. Så ser inte sällan verkligheten ut bakom de tester som titt som tätt dyker upp i din Facebookfeed. ”Använd inte vår tjänst om du inte vill vara bunden av villkoren” står det till uttryckligen om man bara går in och klickar på fliken allmänna villkor på hemsidan hos det tyska företag, som endast tycks jobba med att utfärda dessa typer av tester. I villkoren framgår det bland annat att ens uppgifter kan komma att hamna hos en tredje part.

Ett annat företag, som genom ett test låter dig veta vilken inre nationalitet du har, skriver i sina villkor att de tar del av personliga uppgifter såsom din IP-adress, typ av webbläsare och hur länge du vistats på sajten. Detta för att ”förbättra besökarens upplevelse genom att fylla den med personligt innehåll och möjlig reklam”.

Fredrik Ljunggren är It-säkerhetskonsult. Han är kritisk till dessa så kallade appar som söker din uppmärksamhet på Facebook. – Man blir kompis med ett program och hela din profil, med vänner, statusuppdateringar och allt blir därmed tillgänglig. Om man inte aktivt går in och tar bort appen fortsätter de att ta del av allt. Det är svårt att säga generellt att alla är onda men man kan fundera över det faktiska syftet.

Huvudsyftet med testerna är, enligt Fredrik Ljunggren, att kartlägga dig och dina vänner – för att sedan kunna sprida oanmäld reklam till er. Ett fåtal appar har dock ett rent kriminellt syfte som går ut på att göra id-kapningar, enligt Fredrik Ljunggren.

– Du ger i princip bort kontrollen över hela ditt Facebookkonto. Det är lite som att man skulle hitta en smarrig korv med bostongurka på gatan. Då tar man inte upp den. Men på Facebook tänker man inte så, utan bara gör det som verkar kul.

För de som gjort många tester utan att ha funderat över konsekvenserna rekommenderar han att gå in och städa utan apparna som är knutna till sitt konto. – Man har redan gjort ett ovetenskapligt test och sålt ut sina vänner. Det minsta man kan göra är att städa bort skiten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro