ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-folket lockas med förmåner

Metro · 20 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Thomas Sandholm från Lund är civilingenjör på HP i Palo Alto sedan tre år tillbaka. 

Thomas Sandholm från Lund är civilingenjör på HP i Palo Alto sedan tre år tillbaka.  Foto: Brett Bausk


klar

Artikellänk är kopierad

Silicon Valleys arbetsgivare konkurrerar om svenskar och andra kvalificerade arbetstagare med alltmer kreativa förmåner.För tre år sedan flyttade Thomas Sandholm, nu 33, från Stockholm till HP i Palo Alto i Kalifornien.– I Sverige fick jag kämpa för att få pengar till min forskning, och det behöver jag inte här, säger Sandholm, som är född i Lund och utbildad till civilingenjör på KTH i Stockholm.Enligt Nils Welin, ordförande för Svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco/Silicon Valley, har svenskinvandringen tilltagit under de senaste två åren. Uppskattningsvis 5 000 svenskar är i dag sysselsatta i Silicon Valley.– Man tjänar bra här, men på grund av växelkursen är det inte så mycket bättre än i Europa.

Fast det är något speciellt med USA som man inte kan få i Europa, säger Welin.Svenska ingenjörer är särskilt uppskattade i Silicon Valley.– De är skickliga, kan bra engelska och har lätt att anpassa sig till nya företag, förklarar Kjell Olsson, ordförande för nätverket Silicon Vikings.– Många svenskar är för blygsamma för att vara bra på att nätverka, och det är därför de oftare lyckas på ingenjörssidan än säljsidan i USA. Undantaget är skåningarna. De passar ofta perfekt här även i säljrollen, noterar Mark Bünger, forskningschef på Lux Research i San Francisco, som själv har starka Sverigeband.

Får man visum kan man liksom amerikanerna se fram emot generösa förmåner. HP, farfar bland Silicon Valleys företag, har inte cykelverkstad eller massös som Google, men företaget betalar för Sandholms kurser på Stanford.

HP hjälper också anställda med adoptionskostnader och har tre banker, flera idrottslag och en symfoni­orkester.

Facebook håller på att an­ställa en stjärnkock till sin företagsrestaurang och man subventionerar de anställdas hyra om de bor nära kontoret.– För Generation X och Y är lönen inte det enda viktiga, och de känner mindre lojalitet mot företaget än äldre arbetstagare, så företag använder kreativa förmåner för att värva och behålla dem. Det gäller inte bara Silicon Valley, säger Michael Jalbert, president för rekryteringskoncernen MRI Network.

Andreas Arrbäck, Andreas Ljungquist, Hanna Glaas och Gabriella Ekström äter förmånsfrukost på Sogeti.
Andreas Arrbäck, Andreas Ljungquist, Hanna Glaas och Gabriella Ekström äter förmånsfrukost på Sogeti.Foto: Urban Brådhe

Gratis frukost, yoga och tvättning i Sverige

LOCKANDE. Gratis frukost, yoga på lunchen och lämna in smutstvätten – allt på jobbet och betalt av arbetsgivaren. Bristen på arbetskraft gör att företagen lockar med allt fler förmåner.

Enligt Ann-Marie Fransson, förbundsdirektör på IT- och telekomföretagen in­om Almega, finns en tradition inom IT-branschen att individen sätts i cent­rum. Det gör att förmånskulturen växer.– Men i stället för att ge rena gratisgrejer är det vanligare att man kan disponera en del av sin lön i till exempel pensionsavtal eller till städhjälp i hemmet.

Den svenska skattelag­stiftningen sätter stopp för alltför lyxiga förmåner.– Vill vi ge våra anställda mer än en enkel frukost måste det förmånsbeskattas, säger Gabriella Ek­ström, personalchef på IT-konsultföretaget Sogeti.

Ändå rankas arbetsmiljön på Sogeti som en av Sveriges bästa, enligt Alecta.– Vi betalar till exempel läkarkostnader för våra anställda, frukost och olika försäkringar, säger Gabriella Ekström.

Minidjungel och hårklipp på jobbet

FÖRMÅNER. Onsite Haircuts är en rullande frisersalong som kör till företag som Cisco, Ebay, Gen­en­tech och Yahoo och erbjuder hårvård.

Genentech har biltvätt, kemtvätt och en egen grönsaksmarknad. Bayer har en minidjungel med 300 djur- och växtarter. Ebay erbjuder golflektioner och meditationsrum.

Price Waterhouse Coopers, Deloitte med flera låter kvinnliga medarbetare som varit hemma med barn återvända till arbetet efter flera år.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro