ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-jättarnas strid om webbläsarna hårdnar

Elisabeth Braw · 20 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lars Bak framför "ladan" där han utvecklat Googles webbläsare Chrome.

Lars Bak framför "ladan" där han utvecklat Googles webbläsare Chrome. Foto: Sören holm/Chili


klar

Artikellänk är kopierad

Alltmer av det vi gör på datorn sker i webbläsaren. Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari slåss om att vara den snabbaste och säkraste vägen ut på nätet. Googles utmanare föddes i ett stall i Danmark.

Konkurrensen på webbläsarmarknaden har inte varit hårdare sedan Microsoft pressade Netscape av banan i slutet av 1990-talet.

De tre IT-giganterna Google, Microsoft och Apple har var sin webbläsare. Mozilla Foundation som står bakom Firefox har haft sitt bästa år på länge när det gäller att ta marknadsandelar. Sist ut på banan är Google som i december gick om Apple och blev nummer tre med sin läsare Chrome.

Funktionsmässigt är skillnaderna mellan de fyra största läsarna små. – De blir mer och mer lika. En god idé från någon kommer snart i de andra också, säger Claes Wohlin, professor i programvaruteknik på Blekinge tekniska högskola.– De man märker är att de kan vara olika snabba.

Något han till största delen tillskriver läsarens ålder.– Prestandan är nästan alltid bättre i en nyutvecklad programvara. När utvecklarna lägger till nya funktioner efter hand är strukturen och arkitekturen inte optimerad för den nya uppgiften, säger Claes Wohlin.

Det ger nykomlingar som Google Chrome en fördel i racet. Trots fördelarna kan utvecklarna bakom de etablerade webbläsarna inte börja om med ny kod för ofta. – Ett projekt som inte ger ny funktionalitet kan vara svårt att motivera, säger Claes Wohlin.

Vid sidan av prestanda är säkerhet något som brukar prioriteras i reklamen för webbläsare. Oftast är det Microsofts Internet Explorer som får ta mest stryk.

Senast i veckan uppmanade både tyska myndigheter och Sveriges IT-incidentcentrum (Sitic) företag att åtminstone tillfälligt byta till en annan webbläsare för att komma undan ett säkerhetshål.– Vi kan inte säga att en webbläsare är säkrare än en annan, säger Tor Johnson, säkerhetsexpert på Sveriges Sitic.– Däremot är Internet Explorer den läsare som har störst marknadsandelar och därmed är mest intressant för den som vill skriva skadlig kod.

Lars Bak satte fart på Googles webbläsare

I december gick Google Chrome om Safari och blev världens tredje mest populära webbläsare.

Men tekniken bakom läsaren är inte utvecklad i företagets berömda högkvarter Googleplex. Födelseplatsen är ett stall utanför danska Århus.

Processen inleddes för tre år sedan när sökjätten anställde danska programmerargeniet Lars Bak. Men han ville inte flytta tillbaka till Silicon Valley där han bodde tidigare. – I Silicon Valley kan du äta frukost med raketforskare, men jag och min fru vill att våra döttrar ska växa up­­p som danskar, säger Lars Bak.

I sin ombyggda lada funderade han ut tekniken för Chromes motor som ska vara 56 gånger snabbare än konkurrenternas.–Programvara är väldigt tekniskt, så det hjälper om du inte blir avbruten hela tiden. Allt handlar om fokus. Här har jag en perfekt omgivning för att skapa ny teknik från grunden.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro