ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IT-konsulten är het på marknaden igen

Mary Örnborg · 19 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
När Virginia Horniak bestämde sig för att lämna sitt jobb på Försvarets radioanstalt för att bli IT-konsult gick det snabbt. – På mindre än en vecka hade jag tre erbjudanden. Jag valde tillslut Lemontree för att jag fick en bra känsla för företaget. Nu har jag varit här i två månader och har redan fått prova på att jobba med flera olika projekt, säger hon.

När Virginia Horniak bestämde sig för att lämna sitt jobb på Försvarets radioanstalt för att bli IT-konsult gick det snabbt. – På mindre än en vecka hade jag tre erbjudanden. Jag valde tillslut Lemontree för att jag fick en bra känsla för företaget. Nu har jag varit här i två månader och har redan fått prova på att jobba med flera olika projekt, säger hon. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

Nu vänder det för IT-konsult­branschen. Efterfrågan på IT- konsulter har snabbt tagit fart och fler konsultföretag anställer.

Efterfrågan på IT-konsulter har efter finanskrisen snabbt tagit fart och fler konsultföretag anställer eller planerar att nyanställa inom snar framtid.

Framför allt är det den offentliga sektorns satsning på e-tjänster tillsammans med handel och distribution som står bakom uppgången i konsultbranschen.   – Dessutom forstätter arbetet med att utveckla datasystemen inom bank och handel. Och inom bara något år kommer även andra branschers behov av IT-konsulter öka rejält – exempelvis tror vi att mediebranschen är ett område som det kommer att hända mycket inom, säger Ann- Marie Fransson, förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen på Almega.

Den första indikationen på en återhämtning syntes redan sent i höstas när IT & Telekomföretagen publicerade resultatet i IT-tjänsteindikatorn. Vartannat företag uppgav att de planerade att nyanställa inför detta årets andra kvartal.– Den snabba återhämtningen beror på att IT-sektorn inte drabbades lika hårt av finanskrisen som industrisektorn gjorde.  IT-konsulterna har ju varit en integrerad del av verksamheterna och därför har man inte kunnat göra sig av med dem. Men å andra sidan har branschen lidit av en enorm prispress – men detta är nu på väg uppåt igen, säger Ann-Marie Fransson.

Men med en ökad efterfråga står samtidigt IT-konsultbranschen inför ett nytt dilemma – svårighet att rekrytera folk.–  Studenterna på IT-relaterade utbildningar under 2003-2004 var försvinnande få. Dessa skulle ha varit ute i dag, men nu finns de inte.

Lemontree växer

IT-konsultföretaget Lemontree växer så det knakar. Ett skäl är att företaget har stabila kunder inom den offentliga sektorn och telekombranschen.– De har varit rena rama vinstmaskiner för oss även under lågkonjunkturen. Teleoperatörerna var knappt berörda av finanskrisen och den offentliga sektorn har ett beslut på sig att de måste genomföra e-förvaltning, säger Thomas Martinsson, vd på Lemontree.

Under finanskrisen växte företaget från 32 till drygt 60 anställda. Och hittills i år har de vuxit till 80 anställda. Men det stannar inte där. Före årsskiftet ska Lemontree ha vuxit till 100 anställda.– De som anställs på Lemontree blir ”lösningsleverantörer”, de jobbar med hela koncept, och är inte konsulter i vanlig mening. Konsultbegreppet har blivit urvattnat och synonymt med resurskonsulter vars enda syfte är att bemanna.

Konsult klingar lågstatusyrke så för att locka kandidater till oss måste vi kunna erbjuda något som ligger utöver det vanliga konsultarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro