ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Italiens inrikesminister: Att skicka hem flyktingar är en topprioritering

David Peterson · 2 Jun 2018
Uppdaterad 2 Jun 2018
Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini lovar tuffare tag mot flyktingar.

Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini lovar tuffare tag mot flyktingar. Foto: TT


Att "skicka hem" odokumenterade flyktingar kommer att vara en topprioritet för den nya regeringen i Italien, enligt inrikesminister Matteo Salvini. Totalt handlar det om cirka en halv miljon människor, skriver The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya italienska regeringen svors in i fredags. Bara några timmar senare utlovade den nya inrikesministern från högerpartiet Lega, Matteo Salvini, en tuffare migrationspolitik, skriver The Guardian.

– Vi ska ha öppna dörrar för goda människor och en enkelbiljett hem för de som kommer till Italien för att skapa tumult och som tror att vi kommer ta hand om dem, sa han och fortsatte:

– Att skicka hem dem kommer vara en topprioritet.

Ett av partiets löften under valrörelsen var att deportera de drygt 500 000 odokumenterade flyktingar som bor i Italien. Experter har sett det löftet som orealistiskt eftersom att Italien varken har tillräckligt med ekonomiska resurser eller den lagliga flexibilitet som krävs för massdeportationer.

För att göra det enklare att deportera människorna har Salvini bland annat föreslagit att landets mottagningscentrum ska göra om till förvar och att mer pengar ska satsa på deportation.

En ny studie visar att Legas vallöfte skulle kosta omkring 1,5 miljarder euro, motsvarande cirka 15 miljarder kronor, att infria. Det är också möjligt att Italien skulle bryta mot både internationell- och EU-rätt om de gör verklighet av planen, enligt en diplomat som The Guardian pratat med.

– Om den italienska regeringen säger att: ”Vi bryr oss inte, vi vill inte ta emot några flyktingar”. Då kan de bryta mot de här internationella konventionerna, säger diplomaten Pierre Vimot från tankesmedjan Carnegie Europe.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro