ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Italiens regering avgår

Alberto Infelise / Metro Italien · 21 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Utrikespolitiken blev Prodis fall

klar

Artikellänk är kopierad

KRIS. Italiens premiärminister avgick i går kväll efter en dags krissamtal efter ett svidande nederlag i en parlamentsomröstning om utrikespolitiken. Att Prodis mitten-vänster koalition avgår betyder att Italien åter befinner sig i politiskt kaos.

Upprinnelsen till krisen var ett hett omdebatterat regeringsförslag om en förstärkning av landets styrkor i Afghanistan. Utrikesminstern Massimo D’Alema begärde att få ett klart stöd i parlamentet genom en omröstning i båda kamrarna.  Motionen hade behövt 160 röster i senaten, men fick bara 158, vilket satte regeringen i gungning.

Italiens deltagande i Afghanistan har alltid saknat stöd bland koalitionens vänsterpartier. För fyra dagar sedan hölls en stor demonstration i staden Vicenza där hundratusentals personer protesterade mot regeringens planer på en amerikansk bas i Italien som skulle användas vid militära aktioner i Irak och Afghanistan.

På torsdagsmorgonen kommer Italiens president Giorgio Napolitano samla alla partiledarna för att diskutera om Italien måste gå till nyval eller om det finns möjlighet att bilda en ny regering. Romano Prodi och hans koalition kom till makten i maj 2006.

klar

Artikellänk är kopierad

Alberto Infelise / Metro Italien
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro