ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Italienska brandflygplan kallas till Sverige: "Allvarligt läge"

Gustaf Larsson · 16 Jul 2018
Uppdaterad 16 Jul 2018
Två brandbekämpningsflyg från Italien har kallats in till Sverige.

Två brandbekämpningsflyg från Italien har kallats in till Sverige. Foto: IBL


Skogsbränderna brer ut sig över landet. Därför är två brandflygplan från Italien, med kapacitet för 6 000 liter vatten vardera, på väg till Sverige för att delta i släckningsarbetet. "Risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet", säger Jakob Wernerman från MSB.

klar

Artikellänk är kopierad

Skogsbränderna härjar runt om i hela landet. Över 60 bränder är just nu pågående runt om i Sverige, enligt SVT.

På grund av det utsatta läget har nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kallat in italienska brandflygplan för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för andra gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i ett pressmeddelande.

”Avgörande att agera snabbt”

Två flygplan med totalt 13 personer i besättningen kommer att landa på Örebro flygplats på onsdagen, och direkt vara redo att sättas in. Flygplanen har kapacitet för 6 000 liter vatten vid varje skopning.

– Vid skogsbränder är det avgörande att agera snabbt. Genom att få hit brandbekämpningsflygen nu ökar vi möjligheten att släcka bränder snabbt innan de hinner sprida sig, säger Dan Eliasson, generaldirektör, MSB.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro