ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ivar, 71, om sin prostatacancer: "En dödsdom"

Alva Forsberg Fierro · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015
I dag är det den internationella prostatadagen. Ivar Liller från Stockholm fick sin diagnos 2002.

I dag är det den internationella prostatadagen. Ivar Liller från Stockholm fick sin diagnos 2002. Foto: Privat


Strax innan pensionsåldern fick Ivar, 71, diagnosen prostatacancer. Den första hälsokontrollen visade inga fel och det var först efter att han själv bad att få göra ett så kallat PSA-test som han fick reda på att han var sjuk. Nu vill han uppmana andra att gå och testa sig.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag hålls den internationella prostatacancerdagen. Syftet är att skapa medvetenhet kring sjukdomen prostatacancer som varje år drabbar drygt 9 000 män bara i Sverige.

En av dem som drabbats är Ivar Liller från Sundbyberg i Stockholm. Innan han fick diagnosen 2002 märkte han ingenting. Vanliga symptom som ryggont och svårigheter att urinera var inget han led av. Det var i stället under en helt vanlig hälsokontroll som han fick reda på att han inte var frisk.

– På första besöket gjorde läkaren ett antal tester, som visade att allt stod rätt till. Men han undersökte aldrig prostatan, så jag bad jag om att få komma tillbaka och ta ett PSA-prov. Det visade sig att mitt PSA-värde låg över gränsvärdet, säger han.

PSA, prostataspecifikt antigen, är ett äggviteämne som finns naturligt i kroppen. Om PSA-halten i blodet är förhöjd kan det vara ett tecken på sjukdom i prostatakörteln.

LÄS MER
Mannens prostataprov glömdes bort

Ivar blev orolig och krävde därför att läkarna tog ett vävnadsprov.

– De ville först inte, utan jag fick insistera och tjata till mig ett prov, säger Ivar.

Resultaten visade att han hade en långt gången elakartad tumör.

– Läkaren ringde på min födelsedag. Det var ett hårt slag och kändes som att jag fick en dödsdom, säger han.

LÄS MER
Du behöver inte få fingret för att kolla prostatan

Efter en operation och flera tuffa strålningsbehandlingar hade han fina värden år 2005. Men året därpå var cancern tillbaka. Efter åtta cellgiftsbehandlingar behandlas han sedan knappt ett år tillbaka med ett av de senaste läkemedlen vid spridd prostatacancer. Trots att cancern gått tillbaka går den inte att bota.

– Problemet men den här sjukdomen är, att du inte märker att du är sjuktrots att den är dödlig. Läkaren har sagt till mig att han kommer att tala om när det börjar närma sig, mer än så vet jag inte.

För att sprida kunskap kring sjukdomen engagerar sig Ivar och hans fru Birgitta i Prostatabröderna, en patientförening som stöttar drabbade och anhöriga.

– Det är en familjesjukdom. Hela familjen berörs. Därför säger jag till gubbarna runtomkring mig:  Ta PSA-prov, inte bara för din skull utan för livskamrat, barn och barnbarn, säger Ivar.

LÄS MER
Männens tur – nu kommer de blå balarna mot prostatacancer
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro