ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

J-O Waldner ska göra padeltennisen större – i Kina

Filip Häggberg · 9 Aug 2017
Uppdaterad 9 Aug 2017
Jan-Ove Waldner är världskänd inom bordtennisvärlden – nu ska han jobba med padeltennis.

Jan-Ove Waldner är världskänd inom bordtennisvärlden – nu ska han jobba med padeltennis. Foto: Calle Andersson/IBL/Shutterstock


Han är en av de allra största bordtennisspelarna genom tiderna. Nu ska Jan-Ove Waldner, 51 år, etablera padeltennis i Kina. Det är jätteroligt att spela och har en stor potential, jag tror att det kan bli en OS-sport”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Omåttligt populär i både hemlandet Sverige och bordtennismeckat Kina. OS-guldmedaljören Jan-Ove Waldner gjorde sin sista match 2016 – men hans namn är inte bortglömt.

Tillsammans med entreprenörerna Mikael Gavelin och Johan Hansson ska han nu etablera padeltennis på den kinesiska idrottsmarknaden.

– Det kommer att slå jättebra i Kina, dels för att det är en racketsport men också för att det är en lagsport, man spelar ju två och två. Sen är det jätteroligt att spela. Det är ju många som lagt av med sina idrotter som börjat spela padeltennis, så det är ett himla drag kring det. Jag tror att det är stor chans att det kan bli en OS-sport, säger J-O Waldner till Metro.

Idén föddes för flera år sedan, när Johan Hansson kom i kontakt med padeltennis. Snabbt kände han att sporten var något som alla kunde spela – och började forska i var den inte än fanns.

– Kina var marknaden som var mest intressant, dels för att landet har en tradition med racketsporter, men också för att det är ett land som vill vara bäst allt det företar sig, förklarar Johan Hansson.

Och det har redan kommit en bit på vägen. Mellan den 18 och 19 augusti spelas den första officiella padelturneringen i Kinas huvudstad Beijing, som är sanktionerad av regeringen.

– Det är få länder i världen där det går så fort när någonting tar fart som i Kina. Vi har varit där med J-O och intresset är jättestort.

Mikael Gavelin är initiativtagare och grundare till Järfälla Padel Club, som ska stå klart vid årsskiftet. Målet är att det ska vara en av norra Europas mest moderna anläggningar.

– Tanken är att den anläggningen ska användas som mall för de padelcenter som ska byggas i Kina, under namnet ”Lao Wa Centers”, säger han.

Lao Wa är J-O Waldners smeknamn i landet.

– Det är en extra krydda, det kanske blir lättare att öppna upp om jag är där. Eftersom padeltennisen har utvecklats så fort i andra länder tror jag verkligen att det slår stort i Kina också, säger J-O Waldner.

Men inte kan det bli lika stort som bordtennis?

 – Det är svårt att svara på. Att komma ikapp bordtennis och badminton tar såklart tid, men att komma upp bland de tre största racketsporterna är inte omöjligt, tror jag.

pil
Fakta: Padeltennis

Padel förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Banan är 10m x 20m till storlek och omringad av tre meter höga glasväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel, alltså två mot två.

Källa: Källa: PDL Center

pil
Fakta: Jan-Ove Waldner

Ålder: 51 år.

Känd för: Legendarisk svensk bordtennisspelare.

Meriter: Har vunnit fler än 30 medaljer i internationella mästerskap, både i lag och som singelspelare. Singel-guldet i OS 1992 lyser starkast.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro