ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

J-rocken leder den japanska invasionen

Carl Cato · 25 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Kajsa Kullenberg, j-rockare, med sina kompisar Naruto och Emmy Boström. 

Kajsa Kullenberg, j-rockare, med sina kompisar Naruto och Emmy Boström.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

Utada Hikaru är jättestor.
Utada Hikaru är jättestor.

När det japanska rockbandet An Café besökte Stockholm förra helgen var hysterin total. Japansk populärmusik, j-pop, är hetare än någonsin.– Vi är mitt i Japanexplosionen. Det här växer hela tiden, säger Marita Lind­qvist, j-pop-fantast sedan 90-talet.– Jag tycker om den nya stilen och gillar musiken för att den inte låter som all amerikansk rock, säger Kajsa Kullenberg, 16 år och en stor fan av den japanska musik som i väst kallas för j-rock eller j-pop.

För Kajsa Kullenberg gick vägen till j-popen via manga­serier. Snart började hon intressera sig för annan japansk populärkultur och nu följer hon sina favoritband på internet. Hon har till och med lärt sig lite japanska genom att lyssna på låtarna.

Marita Lindqvist brinner för j-pop sedan 90-talet och har skrivit boken ”Kawaii”, som handlar om den ja­panska fankulturen. Hon menar att de svenska fansen skiljer sig från de japanska.

Familjevänliga popband som i Japan säljer till skolflickor och hemmafruar är i väst en del av en undergroundtrend.

Marita Lindqvist menar att j-pop är en västerländsk subkultur som slagit igenom med hjälp av internet och som egentligen inte har så mycket med japansk kultur att göra.

När den japanska duon Tegomass besökte Sverige förra vintern överrumplades arrangörerna av hur många svenska fans som ville träffa de söckersöta sångarna.– Det roliga är att när japansk tv visade bilder från Tegomass Sverige­besök talade man inte om j-pop som ett japanskt fenomen utan som ett svenskt, säger Marita Lindqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Cato
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro