ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja, det stämmer – du sover mindre ju äldre du blir

Emma Björkman · 21 Feb 2015
Uppdaterad 21 Feb 2015
Ju äldre du blir desto färre timmar kommer du sova per natt. 

Ju äldre du blir desto färre timmar kommer du sova per natt.  Foto: Alamy / All Over Press


Hur många timmar du sovit i natt beror på din ålder. Ju fler ljus du får blåsa ut på födelsedagstårtan – desto färre timmar sover du per natt.

klar

Artikellänk är kopierad

Statistik visar att ju äldre du blir – desto färre timmar sover du per natt. Och förklaringen finns i kroppens inbyggda dygnsrytm. – I statistik över större grupper är det tydligt att ju äldre man blir, desto mindre sover man. Man tror att det beror på att vi blir känsligare för vår egen dygnsrytm så att den inte möjliggör lika lång och djup sömn längre. Kanske för att vi inte behöver sömnen lika mycket som när vi växer och förändras under yngre år, säger Kerstin Jeding, psykolog och doktor på Sömnmottagningen och Stressmottagningen vid Karolinska institutet i Solna.

En vuxen person i Sverige sover mellan sex och nio timmar per natt – en siffra som minskar i takt med att åldern stiger, enligt Kerstin Jeding. – Vi vet också att en normal 65-åring har en sovtid på sex timmar vilket är kortare än normallängden för en vuxen person i Sverige, säger Kerstin Jeding och fortsätter:

– I det teoretiska läget där vi sover helt ostört vaknar vi när vi sovit så mycket att vi kan låta vår egen dygnsrytm väcka oss. En äldre person skulle då vakna tidigare i sin dygnsrytm än en yngre person eftersom äldre verkar vara känsligare för den.

Men den som sover färre eller fler timmar än snittet behöver inte oroa sig – sömnbehovet skiljer sig mellan olika personer. – Men om du inte upplever något problem med din sömn så är det inget problem. Och då spelar det ingen roll om du sover färre eller fler timmar än snittet, säger Kerstin Jeding. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro