ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja, jag är gravid – det betyder inte att du får kommentera min vikt

Metro · 4 Maj 2016
Uppdaterad 8 Maj 2016

Foto: Montage/Privat


Det ska inte vara okej för andra att prata om min eller någon annan människas kroppsform eller vikt, vare sig de är gravida eller inte, skriver Denize Östman.

klar

Artikellänk är kopierad

Att jag är gravid kan jag själv glömma bort ibland. Jämfört med tidigare erfarenheter så passerar dagarna relativt smärtfritt den här gången. Det är inte förrän jag får syn på min egen spegelbild, eller gör någon hastig rörelse (som gör ont) som jag blir påmind om att jag bär på ett barn. För omvärlden är det dock glasklart att jag är gravid och lika glasklart verkar det vara att prata om min kroppsform , vikt och utseende. Det är nämligen helt okej för folk att påpeka hur "tjock" jag är, med tanke på att jag är gravid.

Eller?

LÄS MER: Alexandra, 29 fick frågan om hon är med barn: Jag är tjock, inte gravid​

Än så länge så har jag fått höra det klassiska "är du säker på att det inte är två?" och "Va!? Halvvägs? Jag som trodde att det var dags snart" eller "men du måste ha gått upp rätt mycket redan, va?" och "hur stor ska du bli egentligen, om du redan har den där magen?".

Dessa frågor ställs oftast med all välmening förstås, då en växande mage är något som de flesta tycker är ett roligt samtalsämne – så klart . Det är spännande, roligt och intressant. Men det här med vikten, varför är det så självklart att få fråga en gravid kvinna hur mycket hon har gått upp? Man skulle ju inte fråga en icke-gravid kvinna samma sak.

Varför är det fritt fram att påpeka hur stor en kvinnas kropp är bara för att hon är med barn?

Sist jag var gravid så fick jag nästan dagligen höra hur stor jag var och ”inte bara om magen”. Jag var inte blind eller dum i huvudet, jag förstod att jag hade samlat på mig en hel del vätska och extra kilon. Men frågan är om alla dessa personer skulle påpeka samma sak om jag inte vore gravid, om jag bara hade gått upp lite i vikt? Troligtvis inte.

Jag själv blir mest full i skratt när dessa diskussioner drar igång. Jag kan hålla huvudet högt och brukar besvara frågorna kring min vikt med att jag har gått upp lagom mycket. Det händer även att jag lägger till ett vänligt ”själv då?” i slutet. Oftast kommer personerna i fråga på sig själva och inser att det nog inte var så normalt att ställa den frågan ändå. Att få samma fråga tillbaka, när man inte är gravid, var ju kanske inte lika roligt.

►LÄS MER: Nina Åkestam: "Nej, jag har inte gått vilse – jag är gravid​"

Sedan så finns det ju sämre dagar, när man är lite hormonell och/eller extra känslig. Man kanske inte känner sig speciellt fin eller bekväm i sin egen kropp. Då händer det att man tänker lite på alla dessa olika kommentarer och faktiskt funderar på hur det skall sluta egentligen – om folk redan tycker att man är så tjock.

Oavsett om jag kan ta kommentarerna med en nypa salt eller om jag känner mig förkrossad inombords så spelar det ingen roll. Det ska inte vara okej för andra att prata om min eller någon annan människas kroppsform eller vikt, vare sig de är gravida eller inte.

Denize Östman

Bloggar om foto och familjeliv  på Denize.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro