ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja, skolan får stoppa dig från att fota ditt eget barn

Tomas Lundin · 26 Nov 2014
Uppdaterad 26 Nov 2014
Tre anonyma lussare.

Tre anonyma lussare. Foto: TT/Arkiv/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Så här års luftar föräldrar sin besvikelse över att inte få fota sina barns luciatåg eller skolavslutning. Skolor har förbjudit fotografering och i vissa fall till och med portat alla föräldrar när några tagit bilder trots förbud.

Men vad har skolorna för rätt att hindra dig att ta en bild på din tärna eller tomte? Och handlar det om all fotografering eller bara om att dela bilderna på Instagram eller Facebook? Det visar sig vara en fråga som inte är lätt att svara på.

De kommuner som Metro talat med uppmanat till försiktighet när det handlar om fotografering av barnen i skolmiljö, men lämnar beslutet till skolan.

– Vi har inget generellt fotoförbud, men vi rekommenderar våra rektorer att vara försiktiga. Vår hållning är alltid att vara restriktiv, säger Gunilla Schött, biträdande skolchef i Nacka kommun. 

I Stockholms kommun finns det inget förbud mot att föräldrar får fota barnen under sammankomster, däremot har kommunen talat med rektorerna om vilka problem det kan finnas, säger Håkan Edman, grundskoledirektör.

– Det som är känsligt, och det vet rektorerna, är elever med skyddad identitet. 

I grunden handlar det inte om att fota ditt eget barn, utan att andras barn kan komma med i bilden. Skolan är inte heller en allmän plats där du kan fota som du vill, men det hela kompliceras av att föräldrarna är inbjudna gäster, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg, som är osäker på vad en skola har för laglig rätt att stoppa fotande föräldrar.

– Det är så vitt jag känner till inte prövat i högre rätt om man kan utfärda ett förbud och var gränserna i så fall går, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

Utöver att föräldrar riskerar att röja barn med skyddad identitet är det också en fråga om du får spridabilder av andras barn. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som samordnar Sveriges 290 kommuner, har tagit fram en juridisk bedömning för vad som gäller för ljud och bildupptagning på sjukhus, men ingenting om vad som gäller för skolor. 

Datainspektionen, som behandlar frågor om personuppgifter på nätet, har inga klara besked att ge här.

”Att förskolor och skolor sätter upp regler för i vilka fall och på vilket sätt fotografering är tillåtet är i första hand en fråga som rör ordningen inom skolans verksamhet och är inte något som personuppgiftslagen och Datainspektionen kan ha synpunkter på.”, skriver Datainspektionen i ett uttalande på sin webbsida. 

Det är inte olagligt att fotografera andras barn enligt Personuppgiftslagen, inte heller att publicera bilderna så länge de inte är kränkande för de som finns på bilderna. 

För den som är osäker på om det är tillåtet att fotografera och lägga ut ger de ett enkelt råd: Fråga först.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro