ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja, ta en vit månad – det är bra för kroppen

Ida Gustafsson · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Den som avstår från alkohol i en månad kan förbättra sin kropp på insidan. (Bilden är tagen i ett annat sammhang)

Den som avstår från alkohol i en månad kan förbättra sin kropp på insidan. (Bilden är tagen i ett annat sammhang) Foto: Janerik Henriksson/TT


Om du avstår från alkohol i 30 dagar märks det i din kropp. Enligt en ny studie minskar leverskador, risken för diabetes och blodtrycket sänks under perioden utan alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart är det dags för nyårslöfte och kanske funderar många redan nu på att ta en vit månad efter nyår. Eller så har några precis avslutat Sober October, nyktra oktober. 

Det kan vara värt det. 

► LÄS MER: Här är festen där alla dansar nyktra

Mycket pekar på att kroppen märker att du avstår från fredagsölen, aw-vinet eller firar-bubblet. Enligt en förstudie där 102 personer avstod från alkohol en hel månad uppmättes en rad positiva effekter. Deltagarna fick dels en minskning i det som kallas för leverstelhet, skriver The Guardian. Med en skanning undersöktes mängden ärrbildning i organet och det konstaterades att detta minskade under den vita månaden. 

Vad resultaten innebär är fortfarande oklart, men förhoppningen är att det betyder att levern delvis kan reparera sig själv. Ytterligare upptäckter efter den vita månaden var att blodtrycket hos deltagarna föll. Men även deras insulinresistens sjönk, vilket innebär att sannolikheten att de utvecklar diabetes minskade. 

► LÄS MER: Debatt: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Studien som ännu bara är tillgänglig på nätet presenterades nyligen under det årliga mötet för amerikanska forskningssällskapet för Leversjukdomar, skriver The Guardian.  

Resultaten från studien stämmer väl överens med dem från en mindre liknande förstudie som genomfördes tidigare i år vid University College London. Där undersöktes tio frivilliga personer som hade en vit månad. Även där visade resultaten på bättre levervärden, minskat blodtryck och minskade blodsockervärden. 

► LÄS MER: Tog lustgas på fest – avled 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro