ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja till böneutrop från minaret i Karlskrona

David Peterson · 18 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
Minareten vid moskén i Fittja.

Minareten vid moskén i Fittja. Foto: TT


Polisen ger Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona tillstånd till böneutrop från sin minaret, rapporterar SVT. Men polisen ställer en del krav för att utropen ska tillåtas.

klar

Artikellänk är kopierad

Böneutropen från minareten i Karlskrona började redan förra året men det blev stopp när det visade sig att föreningen saknade tillstånd. Nu har polisen utrett Islamiska Kulturföreningens tillståndsansökan och beviljat utropen.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut skulle jag påstå. Särskilt eftersom kommunen tillstyrkt ansökan. Då är vi två om det, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd till SVT Nyheter Blekinge.

Men polisen ställer en del krav för att föreningen ska få genomföra böneutrop. Ljudnivån får bland annat inte överskrida 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus. Föreningen är också skyldiga att själva se till att de inte överskrider bullergränser.

Inför polisens utredningen uppmanande Karlskrona kommun dem till att kontakta boende i närområdet runt minareten. Men det valde polisen att inte göra.

– Det beror på två omständigheter. Dels att vi inte anser att närboende är en part i ärendet och dels för att handläggningen hade dragit ut oerhört mycket på tiden om vi behövt göra det, säger Klas Werme till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro