ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ja till Rut-avdrag för läxhjälp

metro · 5 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012

En ny skatterabatt för läxhjälp åt gymnasieelever ska införas, efter ett riksdagsbeslut. Det betyder att fler - men långt ifrån alla - får råd med privat undervisning utanför skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Alliansen har, med hjälp av SD, klubbat igenom nya möjligheter till så kallat rut-avdrag för läxhjälp åt gymnasieelever. Möjligheten till skattereduktion finns redan idag för läxhjälp för grundskoleelever, eftersom det kan klassas som barnpassning.

För föräldrarna hamnar kostnaden, med godkänt rut-avdrag, på runt 200-280 kronor i timmen, beroende på vilket företag man väljer i den snabbväxande läxhjälpsbranschen, som totalt omsätter uppskattningsvis 100 miljoner per år. – Den allra vanligaste tjänsten vi har är att en högskolestudent kommer till ut kundens hem en gång i veckan i två timmar. Då kostar det 229 kronor per timme. Föräldrarna ser det här som en hjälp med livspusslet, säger Peter Burman, vd på My Academy, som är branschledande.

Företaget omsätter i år omkring 35 miljoner kronor och har drygt 2 000 anställda, varav de allra flesta är unga högskolestuderande som extraknäcker på deltid. Bolaget räknar med att växa med 30-50 procent nästa år, delvis med hjälp av det utvidgade rut-avdraget.

Kritiken mot skattesubventionen av läxhjälp går främst ut på att den slår orättvist, eftersom långt ifrån alla har råd att ta del av den. – Tyvärr har inte alla råd, så är det. Men fler har råd om det blir billigare. Samtidigt ser vi att de ideella alternativen växer kraftigt. De här alternativen måste gå hand i hand så att så många som möjligt får hjälp, säger Peter Burman.

Även ideell läxhjälp finns att få

Vid sidan av de kommersiella läxhjälpsföretagen finns ideella organisationer som erbjuder gratis läxhjälp. En av dem är Mattecentrum, som de senaste åren hjälpt över 100 000 elever i grundskola och gymnasium att få ordning på siffrorna, både via nätet och med hjälp av volontärer på öppna räknestugor.

Grundaren Johan Wendt är kritisk mot rut-avdrag för läxhjälp. – För mig är det jätteviktigt i en demokrati att alla ska få lika bra hjälp - inte lika dålig. Möjligheten till läxhjälp ska inte hänga på om ens föräldrar har råd eller inte, säger han.

Mattecentrums verksamhet drivs med hjälp av frivilliga samt sponsorbidrag från privatpersoner och företag. Andra organisationer som erbjuder gratis läxhjälp är till exempel Stiftelsen Läxhjälpen och Röda Korset. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro