ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jack Werner om Flappy bird”: Spara det på museum

Jack Werner · 10 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Efter det att det populära spelet ”Flappy Bird” togs bort dök det upp telefoner med spelet installerat till salu.
Efter det att det populära spelet ”Flappy Bird” togs bort dök det upp telefoner med spelet installerat till salu.Foto: Urban Brådhe

På det datorhistoriska museet i Silicon Valley, Kalifornien, finns det en glasmonter där en floppydisk ligger bevarad. Den kommer från slutet på 80-talet, och innehåller den så kallade Morrismasken, en av de första maskarna att spridas över det då nyuppfunna Internet.

Morrismasken var inte avsedd att förstöra något, utan bara genom att sprida sig från dator till dator mäta nätets storlek, men eftersom datorer blev långsammare för varje gång de smittades blev den skadlig av sig själv. Masken ledde till en av USA:s första rättsprocesser mot en hackare, och är därmed mycket riktigt historisk.

Att knyta an till, och uttrycka känslor genom, fysiska objekt är en vana som vi människor haft sedan vi först började tillverka saker, men den har utvecklats på ett intressant sätt sedan det svåromfattade nätet uppfanns. I sin essens är internet omöjligt att ta på, stoppa i en låda, forma med sina händer. De konkreta minnen vi då strävar efter att fånga för att kunna minnas dess snabbt framåtrusande utveckling blir undflyende och esoteriska. Ett primitivt program på en floppy disk, eller för den delen en app på en smart telefon. 

”Flappy birds” hastiga och känslostormande romans med nätet är en för historieböckerna, och visar hur snabbt det kan gå för oss att knyta an till men också gå miste om ett kulturellt fenomen. Telefoner med unika appar på har potential att bli framtidens heliga graal: Inte så mycket att hänga i julgranen i sig själva, men en unik spegling av den samtid där de föddes.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro