ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jack Werner: Så blev jag "the masturbating swede" med hela världen

Jack Werner · 20 Sep 2013
Uppdaterad 21 Sep 2013

klar

Artikellänk är kopierad

The New York Times är en väldigt stor och känd tidning, med väldigt många miljoner läsare dagligen. Det var därför jag hade blandade känslor inför att se mig själv omnämnd som ”the masturbating swede” på tidningens omslag härom året.

En kort tillbakablick. I december 2011 tog jag över Twitter-kontot @sweden, som den förste att ratta PR-experimentet i kosmetisk demokrati. Idén var att låta en ny svensk få handha twittrandet varje vecka, och av något märkligt skäl fick jag utgöra premiärskribent. När jag tillfrågas nu för tiden brukar jag säga att det var för att någon skulle hinna göra bort sig innan kontot blivit känt. Föga anade de styrande makterna bakom kampanjen – reklambyrån Voluntaire, kommunikationsföretaget Visit Sweden och Svenska institutet – hur misslyckad den planen skulle bli.

Jag fick lösenordet till @sweden och körde på, från måndagmorgonen fram till söndag kväll. Först var mottagandet ganska svalt, det vill säga hundratals avföljde kontot, men andra tyckte om mitt twittrande. Många frågor kom in. Kunde man dricka öl i Sverige? Hur kallt kunde det bli? Eftersom ingen roas av svaren ”ja” och ”mycket” försökte jag vara så festlig som möjligt i mina svar. Det var därför det kom sig att jag, när tillfrågad om vad jag gjorde för att hålla mig varm under de långa kalla vinternätterna, svarade:

”I guess I'm drinking a lot of coffee, lighting my face up with my laptop and hanging out w friends. Oh and, you know, masturbation.”

På fredageftermiddagen upptäcktes experimentet av bland andra teknikbloggarna The Next Web och Gizmodo och därefter inträffade den galnaste kväll jag någonsin haft på Twitter. Följarna haglade in. Och vad satte Gizmodo för rubrik? Jo, ”Sweden Gives Full Control of Official Twitter Account to Candid Masturbator”. Och när Stephen Colbert tog upp kontot i sitt program några månader senare, vad läste han då upp för tweet? Jo, masturbationstweeten. Och så The New York Times. Det skulle visa sig vara en efterhängsen bisats, det där.

Nu är kombinationen Sverige och onani återigen på löpsedlarna, denna gång på grund av ett missförstått domslut mot en offentlig runkare. Man skulle nästan kunna tro att de gillar den bilden av oss, den övriga världen. Men det är inte helt sant – utmålar man Sverige som ett land vars varumärke är bestänkt av, öhm, sånt, så insamlar man selektiva exempel. Knasiga nyheter är i en klickonomisk mediebransch guld värda, helt enkelt för att de har större sannolikhet att bli virala och därmed inbringa reklamstålar till publikationen. Visst, det spelar in i vårt rykte som sexliberala, men de som suckar längtansfullt inför den bilden ser oftare blondinstereotyper än 20-nåntingåriga internetskribenter framför sitt inre öga.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro