ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jack Werner: Snälla – lär er värdera information på nätet

Jack Werner · 29 Sep 2014
Uppdaterad 29 Sep 2014

En skum hemsida från 2008 har fått två populära bloggar att hetsa mot muslimer, och en fullständigt okänd svensk rappare har upprört tiotusentals svenskar. Jack Werner skriver om varför ingen av dessa länkar borde fått någon uppmärksamhet – alls.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hej, jag heter Rump Skump . Välkommen till min konstiga blogg som jag har skapat genom ett gratisverktyg . Jag vill berätta att jag startat ett parti som heter Rumpskumparna , som representerar alla svenskar som har en rumpa, och att vi kommer arbeta för att byta ut alla danser i hela Sverige mot rumpskump . Jag beräknar att dansutbytet kommer vara fullbordat år 2017. Tack för mig, och Hell dig, Skumpande Rumpan !”

Käre läsare, tillåt mig be dig att gissa. Hur tror du de flesta läsarna skulle reagera, om de snubblade på denna text någonstans på internet? Du har tre alternativ:

1. Höja rumpan i en rituell hälsning till Skumpande Rumpan och ansöka om medlemskap i partiet. 2. Småle och tänka ”Det finns minsann många knasbollar på nätet”. 3. Bli rasande upprörd, logga in på din egen blogg där du har tusentals likaledes upprörda läsare, och skriva en jätteupprörd text om rumpskumperiets tyranni och försök till att ta över samhället.

Själv har jag alltid trott och hoppats på alternativ två. Jag tror de flesta skulle inse att detta är kvalificierat tokfranseri, alternativt ett försök att vara rolig eller provocera människor som gillar andra dansstilar än rumpskump.

Men jag blir allt oftare besviken. Till exempel räcker det påfallande ofta om något av nyckelorden i en story byts ut  mot ”muslim” eller ”islam”, för att folk ska kasta sig handlöst ut i vansinne.

Fråga bara 56-åriga Pamela Geller. Hon är en förgrundsprofil inom amerikansk islamofobi, och driver sedan 2010 organisationen Stop Islamization of America. På sin populära blogg skriver Geller om denna påstådda islamisering, och det var där hon nyligen lyfte det danska partiet Danish Muslim Party (DAMP). Geller citerade ett pressmeddelande, där det påstods att DAMP skulle vilja göra Danmark muslimskt, och länkade till den likaledes stora bloggen The Muslim Issue som även de skrev om partiet.

Och vilken är källan till detta illustra påstående? Var finns den säkerligen kollade och dubbelkollade journalistiska rapport som måste ha gjorts, som visar på en stabil grupps otvetydiga önskan att ta över och reformera Danmark i islams namn? Var känner sig Geller och The Muslim Issue trygga nog med att informationen är korrekt för att kunna tänka sig sprida den till tiotusentals?

Jo, på den numera döda sidan damp.mono.net. När den existerade, 2008, låg den på en sida som gratis delar ut domäner, inte helt olikt blogg.se. Internet Archive har den sparad, och visar upp en mycket lång harang oformaterad text som på en spretig och konstig blandning mellan danska och engelska lanserar sin politiska idé. Det enda namn som står angivet är Tuure Toivikko, och bland de få resultat man får när man googlar det namnet är den här sidan.

En osammanhängande bloggpost från 2008, signerad en person som annars mest pysslar med gif-bilder med hallucinationsmotiv. Det räckte för att Pamela Geller och Muslim Issue skulle ringa i varningsklockorna.

Det här hade ju räckt för att få vilken journalist som helst att bryta samman i skakande gråt, men håll inne tårarna en stund till. Det kommer nämligen mera. De senaste dygnen har Viralgranskaren fått ett antal tips om rapparen Darko.

Han har funnits på Youtube sedan åtminstone 2011, och har lagt upp en handfull filmer där han beskriver sitt hat mot Sverige och svenskarna. Inte sällan är texterna helt parodiska. I en rappar han följande rader: ”(Vi ska) skaffa många barn med svennar, sen ska barnen bli mulatter” och ”nu är det vi som ska ta över precis som ni gjorde mot samerna”. Det är som klippt och skuret ur en rasists våta dröm där Timbuktu bajsar på en svensk flagga och säger ”nu ska jag berätta vilken min hemliga agenda egentligen hela tiden har varit!”

Darkos filmer har fått tiotusentals visningar, och även publicerats separat på Facebook där de delats ytterligare tusentals gånger. Hans Youtubekanal omtalas av konstnären Lars Vilks som värt ett besök, ”för den som har lite sans för alternativa narrationer”, och på Facebook skriver en sverigedemokrat att ”Sverige är fullt med sådana här svenskhatande invandrare”.

Så, vad vet vi om rapparen Darko? Vad finns det för fakta om honom? Vad har övertygat tittarna om hans existens, och att han representerar en stor grupp människor, så till den grad att de tryckt på dela-knappen? Jag anar att jag inte överraskar någon när jag säger – inget som helst. Det här kan bokstavligt talat lika gärna vara just en sverigedemokrat eller någon med liknande sympatier som helt enkelt tröttnade att den sortens invandrare de är så oroliga för ska ta över Sverige faktiskt inte gick att hitta. Det kan vara vad som helst. Och det bevisar därför precis ingenting.

”Samtiden. Du är för dum. Det här går inte längre.” Så skrev Hanna Fahl i en text i DN i helgen, och jag är benägen att hålla med.  Men samtiden är en stor och vag sak, svår att skälla ut, och skillnaden är att det faktiskt är realistiskt att försöka göra något åt vår förmåga att läsa och värdera information på internet . Att hålla i klickfingret när något är osäkert eller obekräftat. Att bli herrar över våra delningar. Och det måste vi, alla, göra så snart som möjligt.

För det här går inte heller längre.

P.S.

Notera att jag i den här texten utgår från att problemet är att vi för okritiskt accepterar information från nätet, och inte att vi är ett i botten rasistiskt gäng idioter som köper allt, så länge det spelar in i våra fördomar.

Hade jag skrivit en text som utgick från den senare problemformuleringen hade jag kunnat peka på att i båda fallen är detta en individs handlingar, som används för att beskriva ett kollektivs. Men nu är ju inte Sverige ett rasistiskt land, och då måste helt enkelt problemet vara att vi inte kan läsa.

Eller hur?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro