ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jacob och Saymom, 29, är det första gayparet som fått utlandsadoptera

Hugo Ewald · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016
Saymom och Jacob Neves

Saymom och Jacob Neves Foto: Privat


Efter flera års jobb besannades drömmen för makarna Jacob och Saymom Neves. De blir nu det första svenska samkönade paret som någonsin fått utlandsadoptera. – Det känns jättebra, säger Jacob.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var för drygt tre år sedan, under vintern 2012, som makarna Jacob och Saymom Neves påbörjade den långa adoptionsprocessen, som också Aftonbladet skrivit om. 

– Vi gick en obligatorisk så kallad föräldrautbildning som alla som ska adoptera måste göra. Men den utbildningen kändes inte riktigt anpassad för andra än heteropar, säger Jacob till Metro.

De hade funderat på surrogatmamma i utlandet, men det kändes för riskabelt. Och de ville inte skaffa barn med ett par lesbiska vänner eftersom de ville ha ett barn som de kunde vara med 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.► LÄS MER: Adoption ska inte vara en klassfråga

Samkönade par kan sedan 2003 ansöka om adoption. Men organisationen Adoptionscentrum, som är Sveriges största förmedlare av internationella adoptioner, arbetar inte aktivt för homoadoptioner och samarbetar i princip inte med länder som tillåter homoadoptioner. I länder som Sydafrika som godkänner samkönade par samarbetar organisationen med en organisation som inte tillåter homoadoptioner.

Det visade sig dock finnas en chans för Jacob och Saymom. En så kallad enskild adoption, det vill säga att man adopterar utan förmedling via en adoptionsorganisation. För att få göra det krävs det dock särskilda skäl, som att man till exempel har en koppling till landet man adopterar från. 

De hade tur. Eftersom Saymon är född i brasilien och har sitt medborgarskap kunde de ställa sig i den brasilianska adoptionskön som tillåter samkönade par. Och ett år och mycket byråkratiskt tragglande senare har de nu fått sin ansökan godkänd.

– Det känns jättebra, såklart. Det kan inte kännas på något annat sätt, säger Jacob.► LÄS MER: Deras barn hamnar i kläm – Sverige laglöst land för surrogatbarn

När de får hämta sitt barn vet de ännu inte, det kan vara imorgon eller nästa vecka. Det ger Jacob och Saymon tid att sortera barnsakerna som de fått av Jacobs syster och köpa den där fondtapeten med en brasiliansk regnskog på de vill ha i barnrummet.

Jacob berättar att de med sin historia kan visa upp möjligheterna som faktiskt finns och sätta press på adoptivorganisationerna att skapa fler möjligheter för samkönade par. Han berättar att flera homosexuella par kontaktat dem om enskild adoption och berättat att de inte ens visste att möjligheten fanns.

– Jag hoppas verkligen att Adoptionscentrum tar till sig det här och ser över länderna de samarbetar med. Det finns faktiskt en hel del länder som accepterar samkönad adoption, kan vi bara få något land som tillåter det så har vi öppnat upp den största dörren som går att öppna.► LÄS MER: Adopterade Tobias, 31, vill stoppa adoptionerna: ”Känns som att jag sticker kniven i någon”

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro