ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jadi bloggar mot censuren i Iran

Stockholm TT · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I snålblåsten utanför en neonupplyst moské vid en av centrala Teherans enorma gatukorsningar står Jadi och väntar. Intervjun skulle ha skett i hans hem, men en bekant till honom greps dagen innan och ett möte ute i stadens vimmel känns säkrare. -Jag tänkte ett tag ställa in den här intervjun. Men de gör detta för att skrämma oss. Om man låter sig skrämmas så lär de sig att metoden fungerar, säger den glasögonprydde 27-åringen medan han banar väg genom trängseln mot ett kafé i en närbelägen park. Rymdpatruller Den iranska regimen, närmare bestämt ministeriet för kultur och islamisk vägledning, patrullerar plikttroget i cyberrymden. Sajter som inte uppskattas blockeras, eller "filtreras" som det heter. Den som försöker ansluta till en förbjuden webbplats möts i stället av en stor gul varningstriangel.

Såväl utländska sajter som iranska bloggare blockeras. En blogg behöver inte handla om politik för att väcka ont blod hos regimen. Det räcker till exempel att någon skriver dagbok och berättar att han träffat sin flickvän. Umgänge mellan könen före äktenskapet uppskattas inte av överheten. Flört med friheten Det känsligaste ämnet av alla är islam. -Skriver man illa om regimen blir man kanske filtrerad om man har tusen läsare per dag. Skriver man illa om religionen blir man filtrerad direkt, även om man inte har några läsare alls, flinar Jadi medan han slår sig ned vid bordet. Under en oregerlig svart hårkalufs pryds hans smala ansikte pryds av ett brett leende, varma ögon och en stor näsa. Han säger att han kommer från "en ganska rik familj", och att hans politiska intresse vaknade först när han började studera på universitetet.

Det sammanföll med förre presidenten Mohammad Khatamis kortvariga flirt med yttrandefrihet i Iran. Plötsligt utkom tidningar som berättade sanningen om vad som skedde i landet. -Det var första gången jag förstod vad en tidning faktiskt är till för, säger Jadi. Lade på locket Sommaren 1999 slog mullorna tillbaka. En mängd tidningar förbjöds och när studenter protesterade misshandlades de av regimvänliga huliganer. Steg för steg har regimen lagt på locket igen, och i dag är massmedierna åter hårt censurerade.

I deras ställe kom bloggarna. Sedan 2002 har de vuxit "som svampar", säger Jadi, som uppger att det i dag finns hisnande 100 000 aktiva iranska bloggar. I Teheran finns en kärna av ett hundratal politiska bloggare, ofta journalister som skriver det de inte får i sina tidningar.

Jadis engelskspråkiga blogg (jadi.civiblog.org) är en blandning av ganska harmlösa betraktelser över livet i Teheran och inlägg om heta politiska frågor, exempelvis de kvinnor som greps och fängslades efter en demonstration i början av mars mot diskrimineringen av kvinnor i Iran. Katt och råtta Han startade denna blogg och två andra på farsi sedan hans gamla blockerats av myndigheterna. Bloggarna har en mängd knep för att snabbt starta nya bloggar när någon blockeras, exempelvis att ändra slutet på adressen från .com till .net. -Regimen är väldigt långsam, det tar en minst månad för dem att hitta en blogg och filtrera den. Vi ändrar vår taktik hela tiden, säger Jadi och smuttar på sin apelsinjuice. TT: Vad vill ni egentligen uppnå? En ny revolution? -Nej, vi är inga revolutionärer. Vi revolterade mot shahen för att få ett bättre liv, men de nya ledarna vi fick är inte bättre än de gamla. En ny revolution skulle bara leda till en ny diktatur under någon annan grupp. Vi vill upplysa folket, de har en rätt att få veta vad som sker. Jadi vill se förändringar, men stegvis, utan våld. Han är starkt kritisk till USA:s krigshot mot Iran. -Ibland tänker jag att vi egentligen hjälper regimen att behålla makten. Vi visar vägen de måste gå. De måste acceptera yttrandefrihet. Kan inte blunda Tusentals unga välutbildade iranier som Jadi flyr Iran, där taxichaufförer tjänar bättre än datatekniker. Med sin familjs pengar kunde han också leva ett ganska bekymmersfritt liv här i Iran, om han ville. I stället har han givit sig in i en riskabel katt-och-råtta-lek med regimen, och har flera gånger gripits av polis under gatudemonstrationer. -Vad ska jag annars göra? Jag kan inte blunda och leva ett vanligt liv - vad det nu är i detta land - när jag vet att folk torteras och inte tillåts säga sin mening.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro