ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag älskar min adhd”

Åsa Larsson · 27 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014
Georgios Karpathakis. 

Georgios Karpathakis.  Foto: Urban Brådhe


Vi har frågat personer hur det är att leva med adhd och vilka fördomar man stöter på.

klar

Artikellänk är kopierad

Georgios ”Jojje” Karpathakis

28 år, Stockholm, föreläser och driver sajten ”Underbara Adhd”:

Vilka fördomar möter personer med adhd främst?

– Att det är en sjukdom och att "alla har adhd i dag". Två vanliga fördomar som ligger rätt långt från sanningen. Mellan tre och sex procent av barn i skolåldern har adhd samtidigt som adhd mer korrekt bör kallas för en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som många gånger även kan vara en stor tillgång, med rätt förutsättningar och stöd. Vilka hinder har din adhd inneburit för dig?

– Många. Både i relationer, skolan och i yrkeslivet. Att vara överkänslig för ljud och ha väldigt svårt med koncentrationen var inget vinnande recept i skolan när man skulle skriva prov och en klasskamrat bestämde sig för att öppna läskburken eller rota efter en godis i godispåsen. Har din adhd gett dig något positivt?

– Mitt enorma driv, min förmåga att vara hyperfokuserad på något jag är intresserad av och göra det, så himla, himla bra. Min "jävlaranamma"-attityd och beslutsamhet är andra positiva egenskaper, men som kanske inte har med diagnosen att göra.

Marlene Nordin

48 år, Sundsvall, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO Västernorrland:

Vilka hinder har din adhd inneburit för dig?

– Många med diagnoser har svårt på arbetsmarknaden, men jag har alltid varit eftertraktad av arbetsgivare och vad de vill ha av mig då är ju min adhd, de sidorna. På vissa håll har jag haft överenskommelser med arbetsgivaren att de ska bromsa, men sen när det börjar ticka in pengar så är det inte alltid det har funkat. Och jag kan vara väldigt svår att bromsa.

– Min hjärna är i 190 jämt, det är svårt att få stopp. Jag jobbar på tok för mycket.  Jag glömmer ofta bort att äta på regelbundna tider. Jag har haft utmattningsdepression i omgångar, men jag älskar ju att jobba. Men i dag har jag fått lite mer ordning på den biten.

– J ag är också ensamstående mamma till en pojke på nio år och jag är på fram till klockan 14-15 på eftermiddagen men sen blir jag helt off. Det känns som den viktigaste tiden när jag ska vara mamma, det är middag, träning och läxor, och där är jag jättetrött. Jag försöker att få in vilopauser under dagen.

Har din adhd gett dig något positivt?

– Ja gud ja, jag älskar min adhd. Jag är ju otroligt social och glad som person. Det här drivet är fantastiskt – det finns inga hinder i min värld. Nu när jag har lärt mig att be om hjälp så älskar jag de här sidorna. Det är jättemånga som är avundsjuka på de sidor som jag skulle säga är min adhd. Jag kan ju ställa mig och föreläsa inför hur många människor som hels. Jag kan sälja in saker och jag brinner för saker.

Vilka fördomar möter ni med adhd främst?

– Mest är det väl att människor ifrågasätter att det över huvud taget finns adhd. De tycker att det finns alldeles för många människor som diagnosticeras idag. Sen det här med medicinering så tycker en del att det är precis som att ta knark.

Sofie Andersson

30 år, Boden, studerar till undersköterska:

Vilka hinder har din adhd inneburit för dig?

– Jobbet, där funkar jag klockrent, men mitt funktionshinder gäller när jag är hemma. Det går inte per automatik att städa, dra upp persienner och gå ut med soporna. Sånt har jag visuella stöd för, allt jag ska göra på en dag. Jag måste liksom kolla på mina fusklappar. Det är inte det att jag är lat, det saknas den kognitiva förmågan bara.

Har din adhd gett dig något positivt?

– Absolut! Det är min impulsivitet, jag är spontan och rolig. Och jag tvekar inte att fråga. Jag går i skolan nu och frågar direkt när jag inte hänger med. Många i klassen tackar mig för att jag vågar fråga. Man skulle vara mer som dig, säger de. De säger att de känner sig dumma om de frågar. Impulsivitet och ärlighet, jag är väldigt ärlig, nästan överärlig. Jag har mindre fiender, mina vänner får veta vad jag tycker.

Vilka fördomar möter ni med adhd främst?

– Det är att man är lat och inte kan passa tider. Man får många fina tips: Du kan ju åka tio minuter tidigare. Jo jo, om det vore så enkelt. Det är inte det som är problemet. Den vanligaste fördomen är nog att det där har vi nog alla lite grann av. Det är nästan en lite elak fördom. Att man skulle skylla på adhd:n.

Sofie Andersson
Sofie AnderssonFoto: Privat
Marlene Nordin
Marlene NordinFoto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro