ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

Katarina Matsson · 14 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inte en lugn stund. Fastighetsmäklaren Gabriel Yilmaz jobbar mycket och drog in 7,5 miljoner kronor i arvoden förra året.
Inte en lugn stund. Fastighetsmäklaren Gabriel Yilmaz jobbar mycket och drog in 7,5 miljoner kronor i arvoden förra året.Foto: Lotta Imberg

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha dragit in 7,5 miljoner kronor i arvoden förra året.

Däremellan har han hunnit med en magisterexamen i ekonomi.– Jag är en arbetsmyra och kommer från en företagarfamilj. Jag är van vid att jobba. Det är lite som att driva ett eget företag att vara fastighetsmäklare, man måste jobba hårt och man får ingenting gratis, säger han.

Född och uppvuxen i Rinkeby har han blivit kvar i samma område – yrkesmässigt och privat. Nyligen, efter bara tre och ett halvt år i yrket, utsågs han till chef för Fastighetsbyråns Kistakontor.

I ditt område ligger genomsnittspriserna bra mycket lägre än i Stockholms innerstad – hur lyckades du dra in så mycket?– Jag jobbar extremt mycket, 80–90 timmar i veckan. Förra året hade jag tre lediga helger och gjorde cirka 200 försäljningar. Det finns många mäklare som söker sig till rikare områden, som Lidingö, för att de tror att det finns mer pengar att tjäna där. Jag har visat motsatsen.

Vad är din drivkraft? Pengar?– Visst är det kul att tjäna pengar om man jobbar hårt, men det viktigaste är ändå att man har nöjda kunder.

Som en av Sveriges hetaste mäklare antar jag att du skulle ha råd med en våning på Östermalm, ändå bor du kvar i Kista.– Det är väldigt smidigt för mig att bo där. Jag känner mig hemma.

På sistone har man kunnat läsa om en överetablering av mäklare – håller du med?– Det är inte många det går bra för. Det är viktigt att hamna rätt och man måste jobba hårt för att lyckas och för att tjäna bra pengar. Det är inte så glassigt som man tror. Det finns nog många lycksökare. Det är en tuff bransch och ett tufft jobb. Många som jag pluggade med lade av redan efter ett halvår för att det inte kändes rätt, för att de inte pallade trycket.

Som mäklare ska man stå på både säljarens och köparens sida, samtidigt som man själv tjänar på att få upp priset – finns det inte en intressekonflikt i det?– Det är inga konstigheter, man fungerar som en mellanhand och ska se till bådas intresse. Det är ju marknaden som sätter priset i slutändan och vi lever på nöjda kunder.

Så den eviga frågan – är bostadspriserna på väg upp eller ner?– Jag tror på en stabil prisutveckling, inget stort ras eller större höjningar. Jag tror att det kommer att fortsätta uppåt, men det kanske blir en lite lugnare marknad.

Du har ett eget företag också – kommer vi att få se ”Gabriels fastighetsbyrå”?– Nej, faktiskt inte, jag håller mig kvar vid Fastighetsbyrån. Jag har mycket att tacka dem för. Det har hjälpt mig mycket att ha ett starkt varumärke i ryggen. Jag trivs jättebra.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro